ERDON Helyi hírek

2010.07.13. 10:14

A béke kegyelmének szószólója

<p>Nagyvárad - Hétfő este szentségimádást és gyertyás körmenetet tartottak a váradi Bazilikában. Mons. Fodor József általános helynök mondott szentbeszédet, Szent Lukács könyvéből vett evangéliumi részlet alapján.</p>

Bevezetőjében Mons. Fodor József általános helynök arra hívta fel a figyelmet: Isten szolgája II. János Pál pápa miután merényletet követtek el ellene, megoperálták és kivették a golyót, a fájdalom okozóját elvitte Fatimába, s berakatta a Boldogságos Szűz koronájába. Őhozzá hasonlóan a jelenlevők is megkeresik, jelképesen Mária lábai elé teszik fájdalmaikat, gondjaikat, bajaikat, s azt kérik tőle: változtassa meg az életüket, adja a megnyugvás szent érzését, hogy Isten szeretetében boldogabb jövőjük legyen.
Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a vikárius kiemelte: 1917-es fatimai jelenése alkalmából a Szűzanya mindig az engesztelést kérte, a rózsafűzér imádkozását és az emberiség felajánlását Isten irgalmas jóságának, hogy az Úr megadja a békét. Ugyanakkor angyali jelenésekkel készítette fel a három pásztorgyermeket, hogy amikor eljön az égi úrnő, mint Isten speciális küldöttje, ne érje váratlanul őket. Ennek emlékére, a nyári hónapok idején, a katolikus hívek gyertyás körmenetben engesztelnek és vezekelnek, kérik Isten segítségét. Mivel az első jelenés 1917. május 13-án volt, minden hónap 13-ik napján történik mindez, kivéve augusztust. Ekkor ugyanis a gyermekek börtönben voltak, mert Portugália szabadkőműves vezetése bezáratta őket, és megtiltotta nekik, hogy a jelenésekről beszéljenek, azt remélve ettől, hogy akkor abbamaradnak. Ebben a hónapban ezért 19-én jelent meg Mária.
 
A harmadik jelenés
 
1917 júliusában volt a harmadik jelenés. A falu lakói meghallották a Szűzanya hívását, vették a rózsafűzérüket és elkisérték a gyermekeket arra a helyre, ahol az égi úrnő korábban már két alkalommal megjelent. Lúcia, az egyik látnok ekkor választ kapott azon kérdésére, hogy mit kiván az Áldott Nagyasszony. Olyan felelet érkezett, mely a rózsafűzérnek addig ismeretlen, új dimenziókat adott. Mária mint a béke kegyelmének szószólója állt ember és Isten közé, melynek eszköze a naponta elmondott rózsafűzér-ima lett. Ugyanakkor egy hitigazságot is feltárt, és megmutatta a poklot. Lúcia feljegyzései szerint azt mondta: ha megteszik, amit mond nekik, sok lélek fog megmenekülni és béke lesz. A háború a végéhez közeledik, de ha az emberek nem hagyják abba Isten megbántását, egy rosszabb fog kitörni XI. Pius pápa idején (1938- anschluss). Ha éjjel ismeretlen fényt látnak, tudják, hogy ez az a jel Istentől, hogy közeledik a világ megbüntetése a sok gonoszságért, háborúval, éhínséggel és egyházüldözéssel. Ennek megakadályozására jön majd és fogja kérni Oroszország felajánlását az ő Szeplőtelen Szívének, és az elsőszombati engesztelő szentáldozást. Ha kérését teljesítik, Oroszország meg fog térni és béke lesz, ha viszont nem, elterjeszti tévtanait a világban. A jókat fel fogják áldozni, a pápa sokat fog szenvedni, nemzetek pusztulnak majd el. Végül azonban a Szeplőtelen Szív győzedelmeskedni fog, a Szentatya felajánlja Oroszországot (1985- II. János Pál), mely megtér, és a béke időszaka fog újra a világra köszönteni.
Mons. Fodor József hangsúlyozta: rajtunk múlik tehát, hogy mennyire lesz a világ jó. A katolikusok vegyék mindennap kezükbe a rózsafűzért, imádkozzanak és engeszteljék Máriát, tegyenek úgy, ahogyan kérte, s akkor látható következményei lesznek az igéreteinek.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!