ERDON Helyi hírek

2010.06.23. 11:56

Szimulációs vízügyi gyakorlat

<p>Nagyvárad - Kedden szimulációs gyakorlatot végeztek a Körösök Vizügyi Igazgatóságnál. Többek közt azt ellenőrizték, hogy árvíz esetén mennyire hatékony a döntéshozatal és az információáramlás.</p>

Kedden a Körösök Vízügyi Igazgatóságnál lezajlott szimulációs gyakorlat során arra helyeződött a hangsúly, hogy árvizek okozta sürgösségi helyzetekben mennyire hatékony a döntéshozatal és az információáramlás, illetve miként működnek a DESWAT projekt megfigyelőállomásai a Berettyó folyó Nagyfalu és Szalárd közötti szakaszán. A Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium által elfogadott program keretében lezajlott akciót azzal a céllal rendezték, hogy ellenőrizzék: megyei szinten hogyan szerveződik és működik a lakosság figyelmeztetését és riasztását célzó hidrometeorológiai információáramlás; miként működnek együtt megyei szinten az árvizek okozta katasztrófahelyzetekben az érdekelt intézmények és szakhatóságok; mennyire vannak tisztában a polgármesterek a rájuk háruló feladatokkal; a helyi hatóságok milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy felkészítsék a lakosokat az árvíz ellenes védekezésre, valamint az emberi életek és anyagi javak megmentésére.

Jelentések és javaslatok

Az összejövetelen a következő hivatalok képviselői vettek részt: a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium (Lefter Olga), az Országos Vízügyi Hatóság (Răzvan Bogzianu), a Körösök Vízügyi Igazgatóság (Pásztor Sándor vezérigazgató, Dorel Dume műszaki igazgató, Loredana Buz hidrológus, Vasile Ignăţel mérnök és Ludovic Gazmar osztályvezető), a Crişana Sürgösségi Helyzetek Felügyelősége (Ioan Baş ezredes), a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (Dorin Borota), az Erdészeti Hivatal (Ioan Maioru), valamint a helyi katasztrófavédelmi bizottságok tagjai. Következtetéseket tartalmazó jelentések is készültek, és javaslatok hangzottak el a tapasztalt hiányosságok kiigazítása érdekében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!