ERDON Helyi hírek

2010.06.01. 11:47

Szervkivételek Váradon

<p>Nagyvárad - Vasárnap reggel 7.30 óra körül egy 49 éves Várad környéki férfi, aki korábban agyvérzést kapott a munkahelyén, az agyhalál állapotába került.</p>

A két gyermeke és a felesége beleegyeztek abba, hogy bizonyos szerveit kivegyék az orvosok, így segítve más bajba jutott embereken. A négy órás operáció során az elhunyt veséit, máját és szaruhártyáját távolították el. Előbbieket Kolozsvárra, utóbbiakat pedig Bukarestbe szállították, hogy átültessék ezeket az erre váró betegekbe.

Kedd éjszaka 1 óra körül egy másik sikeres szervkivételt is végeztek a Bihar Megyei Kórházban, ezúttal egy 63 éves váradi páciensen. A férfinak előbb lebénult a testének egy része, majd nála is agyhalál lépett fel. Túllépve a tragédia okozta sokkon, a lánya és a felesége beleegyeztek abba, hogy az orvosok kivegyék a hozzátartozójuk máját és veséit, mely beavatkozásra hajnalban 5.30 óra körül került sor. Mindkét operációt a Kolozsvárról és a Bukarestből érkezett szakemberek koordonálták, akiknek több váradi orvos is segített.

 Az idén összesen 10 szervkivétel történt a megyében, mely Bihart az első helyre rangsorolja e téren Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!