ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 12:04

Részben haladnak a munkával

<p>Nagyvárad - A nagyváradi ivóvíz- és csatornahálózat bővítésének menetéről tájékoztattak a vízművek vezetői, valamint a telepvezetéssel megbízott cég munkatársai. Az eső miatt szünetel a munka.</p>

Bár a tervek szerint a hétfői sajtótájékoztató során egyúttal a terepre is kilátogattak volna az újságírók, ez végül a vízművek munkatársai javaslata alapján egy másik napon fog történni: mint megtudtuk ugyanis, az eső miatt szünetel a munka, mivel ilyenkor nem lehet biztonságosan leásni 2-3 méter mélyre. A munkálatok menetéről Ovidiu Gavra, a nagyváradi Vízművek Rt. vezérigazgatója, valamint a telepvezetéssel megbízott Rono Urban Grup Kft. felelőse tájékoztatott.

Leálltak

Mint már arról többször is olvashattak lapunkban, a környeztevédelmi minisztériummal kötött négyéves szerződés szerint a költségek 75%-át a minisztérium, 25%-át pedig - azaz 12 millió eurót - egy hitelből törleszti a Vízművek Rt., melyet az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (BERD) vett fel.

A minisztérium által finanszírozott munkálatokat eddig 63%-ban sikerült elvégezni, s csak akkor fogják folytatni, amikor meglesz rá a pénz is. A helyzet az, hogy egyelőre a már elvégzett munkálatokra sem kapták meg a szükséges állami támogatást, a hátralék 8.530.262 lej, azaz jelenleg a több mint egy éve elvégzett munkálatok kifizetésénél tartanak.

Ami pedig a BERD kölcsönből végzett munkálatokat illeti: ezeket a tavaly júniusban aláírt szerződés alapján a Selina Kft. végzi, s idén július 20-ig kell befejeznie. A 113 nagyváradi utcán összesen 37,7 kilométer vízvezetéket, 33,9 kilométer csatornát, valamint 9,8 kilométer esőelvezető csatornát kell kiépítsenek; mostanáig ebből összesen 50,784 kilométernyit építettek ki, s további 20,9 kilométernyi folyamatban van.

Bírság

Amennyiben nem fejezi be időben a munkálatokat, minden egyes nap késésért 0,1%-os bírságot fog fizetni a Selina, függetlenül attól, hogy az esőzés milyen mértékben hátráltatta a munkát.

Az eredeti tervhez képest amúgy változások is vannak: egyes utcákat kivettek a tervből, nagyrészt azért, mert úgy ítélték meg, hogy túl kevés ház van ott, ezért nem lenne kifizetődő többszáz méter hálózatot lefektetni; helyettük más utcákkal egészítették ki a tervet. Az új változatban többek között a Jimboliei, az Eremia Grigorescu, a Coriolan Pop, a Balogh István, a Matei Corvin, valamint az Ogorului utca is szerepel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!