ERDON Helyi hírek

2010.06.24. 17:06

Példaértékű román kisebbségpolitika

<p>Nagyvárad - Klaus Brennecke temesvári német konzul csütörtöki nagyváradi látogatása során példaértékűnek nevezte a romániai kisebbségpolitikát.</p>

Csütörtökön hivatalos látogatásra Nagyváradra érkezett Klaus Brennecke, Németország temesvári konzulja, aki a helyi és megyei elöljárókon kívül találkozott Böcskei László római katolikus püspökkel is. Az egyházi elöljáróval folytatott megbeszélések kapcsán Brennecke a helyi sajtó munkatrsainak megjegyezte, hogy erősíteni kívánják a kulturális együttműködést a katolikus egyházzal, és ebben Böcskei László nagyon jó partner, mert rendkívül nyitott a kulturális, felekezetek közötti együttműködések tekintetében, hangsúlyozta Brennecke. A nagyváradi Schiller iskolában tett látogatás kapcsán Brennecke elmondta, hogy az oktatási intézményt támogatja a német külügyminisztérium.

 
Minden nagyon szép
 
Oldalunknak arra a kérdésére, hogy milyennek látja a német kisebbség helyzetét abban a régióban, amelyet képvisel, Klaus Brennecke azt válaszolta, hogy jellemző az, hogy sok német elhagyta Romániát a kommunista rendszerben, és mára már szinte csak az idős korosztály képviseli a német kisebbséget, de örömmel tapsztalja, hogy egyre több fiatal vállalja fel ismét német identitását. Majd hozzátette, pozitív jelként értékeli azt, hogy a német közösség harmonikusan integrálódott a román többségbe, és ezt elősegíti az is, hogy Románia példaértékű kisebbségpolitikát folytat Európának ennek a régiójában. Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg mi jelentheti a legnagyobb vonzerőt Bihar megyében egy német ember számára, Brennecke azt válaszolta, hogy Nagyvárad olyan város, melynek építészete nagyon hasonlít a német kulturális tér építészetéhez, és ugyancsak nagy vonzerőt jelentenek a fürdőhelyek és a Bihar megyei barlangok, „valamint az a vendégszeretet és melegség, ami jellemző Romániára” - zárta szavait Brennecke.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!