ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 07:29

Mától Barokk hét Székelyudvarhelyen

<p>Székelyudvarhely - Hétfőtől péntekig a Székelyföldi Filharmónia szervezésében nevesebbnél nevesebb előadók tanítják illetve szórakoztatják az érdeklődőket a Nemzetközi barokk zenei kurzuson.</p>

Június 21-25-e között sorra kerülő előadásokat ma a Szent Miklós Plébániatemplomban 19 óra 30 perctől a brassói Claudia Pop, énekes és a szintén Cenk alatti városban született Steffen Markus Schlandt, orgonista kezdik.

Claudia Pop 1968-ban született Brassóban. 1996-ban államvizsgázott a Bukaresti Állami Egyetem magánének tanár szakon, majd 1998-ban rendezői szakon. Részt vett 2000-ben és 2001-ben a Barok Opern-Werkstatt és Barok Opern-Werkstatt II nemzetközi mesterképzéseken, melyeket a németországi Händel-Akademie Karlsruhe rendezett. Ezen élmények ihlették a Barokk előadásmód és díszítés az énekes zenében (Ghid de interpretare şi ornamentare a muzicii vocale baroce) című könyve megírását. Doktori címét 2003-ban szerezte meg „Kinestezia sunetului în Arta Cântului” című dolgozatával, prof. univ. dr. Vasile Iliuţ irányításával.

Magánének és Lied-oratórium tanárként tevékenykedett a Brassói Transilvania  Egyetemen. Előadóművészként szólóesteket, koncerteket tartott Romániában, Németországban, Olaszországban, Norvégiában, Finnországban. A George Enescu Filharmóniával való legutóbbi együttműködése alkalmával, 2009 április 9-én és 10.-én Bukarestben, Florentin Mihăescu karmester vezénylésével J. S. Bach Máté passióját vitték színre. 2009 márciusában hangfelvételt készített az Electrecord kiadóval. A CD címe: „Chemin d’amour”, Poulenc, Debussy, Ravel, Fauré. 

Mivel az énekhang tudományos oldala is érdekli, 2004-ben publikálja az Énekhang és annak tanítása (Vocea cântată şi Didactica cultivării ei) című könyvét, mely  a hangképzéssel foglalkozik.

Steffen Markus Schlandt 1975-ben, Brassóban látta meg a napvilágot. Zenei barok_hettanulmányait édesapjával Eckart Schlandt-val kezdte, aki zongorázni és orgonálni is tanította. Ezután a kolozsvári zeneakadémián folytatta tanulmányait Ursula Philippi orgona szakos tanár irányításával. Ezt követően Németországban a Trossingeni egyetemen tanult tovább egyházi zenét Christoph Bossert tanár vezetésével, Würzburg-ban pedig karvezetést.

Orgonistaként több európai országban koncertezett: Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Olaszország, Horvátország, Magyarország, Románia.

Ösztöndíjakat kapott a D.A.A.D. jóvoltából (Német Nemzetközi Kapcsolatok Intézete) és a „Diakonisches Werk”-nél. Kiemelkedő eredményeiért a D.A.A.D kitüntetésben részesítette.

2001-ben a Schrambergi nemzetközi orgona versenyen II. helyezést ért el, 2003-ban pedig elnyerte a dal kísérői díjat Würzburg-ban. 2001 és 2004 között a Würzburgi „Bach” társaság korrepetítora lett. Karvezetői szakmai tapasztalatát növelték W.A. Mozart – Figaro házassága című opera, A. Bruckner – d-moll mise, W.A. Mozart, R. Schumann, L. von Beethoven műveinek színre vitele és számos vokál-szimfonikus koncert vezénylete.

A prázsmári Egyházzenei Fesztivál kezdeményezője volt, amelyet 1999 óta minden év augusztusában megszerveznek.

2004 szeptembere óta a brassói Fekete templom orgonistája és a „Bach” kórus karvezetője, valamint a brassói Zenei Egyetem partitúraolvasás, kamarazene és zenekar tanára.

(www.uh.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!