ERDON Helyi hírek

2010.06.29. 16:43

Merre halad a szakoktatás?

<p>Szatmár megye - Ha életbe lépnek a szakoktatásra vonatkozó új elképzelések, akkor hatékonyabb oktatást tesznek lehetővé, a gyakorlatba léptetésük azonban nem lesz zökkenőmentes.</p>

Az új tanügyi törvényszakoktatásra vonatkozó passzusa lényegi változtatásokat tartalmaz, amely szerint megszűnnének a szakiskolák, a szakképzés ezentúl csak líceumi keretek között zajlana. Ez azt jelenti, hogy a középiskolai első két év elvégzése után, amennyiben a diák úgy dönt, hogy nem kíván továbbtanulni, akkor kiléphet, részt vesz egy 720 órás gyakorlati képzésen az iskola keretében. Ez egy szakmai gyakorlat, amely általában kihelyezetten, vállalatoknál zajlik. A képzést kimenő vizsga követi, amellyel a diák szakképesítést szerez. Baranyai Tibor, a Traian Vuia Iskolaközpont igazgatója szerint ennek az lehet a következménye, hogy szétdarabolódnak a már megindított osztályok. Mivel azonban a középiskolai osztályok 30-as létszámmal kell működjenek, kezelhetetlen helyzetek alakulhatnak ki, hiszen egy 15 fős osztályt nem tartanak fenn. Erre az lehet a megoldás, hogy több szakközépiskola osztályait összevonják. Baranyai Tibor szerint az új tanügyi törvényben vannak újszerű elképzelések, amelyeket ha megfelelően sikerül gyakorlatba ültetni, akkor a mostaninál hatékonyabb oktatást tesznek majd lehetővé.

Vidéken megszűntek

Kónya László főtanfelügyelő helyettes kérdésünkre elmondta, Szatmár megyében sok szakiskola megszűnt, mert nem volt elegendő jelentkező. Ezekben a vidéki szakiskolákban nem voltak megfelelő oktatási feltételek ahhoz, hogy színvonalas képzést nyújtsanak, hiszen a vidéki településeken nem igazán vannak olyan vállalatok, ahol a diákok szakmai gyakorlatát biztosítani tudják. A szakiskolák magszűnése nem jelent majd hátrányt a vidéki gyerekek számára, hiszen az ingázásukat megtérítik, és ösztöndíjat biztosítanak a szociálisan rászoruló gyerekeknek. Jelenleg Turcon, Szoporon, Lázáriban és Nagytarnán működnek szakiskolai osztályok, az utóbbi két településen csak egy-egy osztály. Ezeket az iskolákat az utóbbi években modernizálták, a szakoktatásnak megfelelően felszerelték, Turcon textil és mechanika, Szoporon textil és faipari, Lázáriban építészeti és textil, Nagytarnán mezőgazdasági szakképzést nyújtanak a diákoknak. Amennyiben életbe lép az új törvény, és lesz elegendő jelentkező diák, a modernizált szakiskolákat líceummá alakítják át.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!