ERDON Helyi hírek

2010.06.30. 18:15

Megtartották az INSIGHT projekt első szemináriumát

<p>Hargita megye - Telt ház volt a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság által közösen lebonyolított INSIGHT projekt első szemináriumán.</p>

A Lássuk meg a fától az erdőt című szemináriumon több mint 50 résztvevő volt kíváncsi a Hargita megyei erdőkben termő gomba és gyógynövények begyűjtési, feldolgozási és értékesítési lehetőségeiről és módszereiről tartott előadás-sorozatra. Az Európai Unió közösségi agrárpolitikájának népszerűsítése és a hasznos értékesítési tippek mellett dr. Maczalik Ernő gombaszakértő előadása során kiderült, hogy ha a jelenlegi formában folytatódik a felelőtlen gombabegyűjtés, akkor a még spóráikat nem elhullatott termőtestek idő előtti begyűjtése oda vezethet, hogy 3-4 éven belül a megye ehető gombafajai az eltűnés szélére sodródhatnak.

„A termőtestek begyűjtése még a gombaspórák kihullása előtt oda vezet, hogy nem fejlődnek új micélliumok (a gomba föld alatti része), ami a gombapopuláció csökkenéséhez és végül a kipusztuláshoz vezethet, ha nem ésszerűsítik vagy korlátozzák valamilyen formában a begyűjtést” – mondta dr. Maczalik Ernő.

Becze István megyei tanácsos a közbirtokosságok szerepéről tartott előadást a gyűjtési folyamatot illetően, és az erdeinkben termő gombamicéllium megújulásának érdekében első lépéként a begyűjtés ellenőrzés alá vonását javasolta. „A közbirtokosságok saját begyűjtőpontokat kell létrehozzanak, és kell kötelezzék a gyűjtőket, hogy a kereskedelmi célra begyűjtött gombát és gyógynövényeket csakis ezeknél a gyűjtőpontoknál adják le” – mondta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy ily módon követhető lesz az is, ki végzett gyűjtőmunkát az erdőben, ami segíthet elkerülni a súlyos erdőkárosító tevékenységet, valamint azonosíthatók a szemetelők is.

A szemináriumon néhány percig szót kért Borboly Csaba megyeitanács-elnök is, aki a jelen levő gazdákat és gazdasszonyokat biztosította arról, hogy a megyei tanács ezután is oda fog figyelni a megye természeti értékeire. „Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy ezek itt maradjanak, és innen a feldolgozottság legmagasabb fokán legyenek elszállítva. Ezáltal munkahelyek is teremtődnek, és nagyobb a megyében maradó gazdasági haszon is. A megyei tanács arra törekszik, hogy minél egyértelműbb legyen a lakosok számára, mi a teendő, mit kell tenni és hogyan.”

A megyei önkormányzat elnöke elmondta, tanácsadással, szemináriumokkal próbálják fokozni a pályázási kedvet, a termelők összefogását, hogy akár egész közösségek hasznot húzzanak a természet adta forrásokból.

A szeminárium csütörtökön Gyergyószentmiklóson folytatódik az erdei gyümölcsök begyűjtéséről és értékesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!