ERDON Helyi hírek

2010.06.10. 14:57

"Legyetek a változás letéteményesei"

<p>Bihar megye - Harmincnégy tizenkettedikes diák búcsúzott el csütörtök délelőtt az Alma Matertől, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium hagyományos ballagási ünnepségén.</p>

Csütörtök délelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium harmincnégy tizenkettedikes tanulója számára értek véget a középiskolai tanulmányok. Ebből az alkalomból szülők, barátok, és ismerősök töltötték meg a tanintézet udvarát, akik nem csak gratulációkkal, hanem ahogy ilyenkor lenni szokott szebbnél szebb virágcsokrokkal fogadták az utolsó osztályfőnöki óráról kiérkező diákokat. A hagyományokhoz hűen amint megszólalt a csengő, a Gaudeamus eléneklésével vonultak át a nagyvárad-olaszi templomba, ahol ünnepélyes keretek között búcsúzhattak el az iskola közösségétől.

Csűry Istvánpüspök Máté evangéliuma 18 fejezetének 19-20 versei alapján hirdetett igét. Az igehirdető a felolvasott igeszakasz alapján arra hívta fel a figyelmet: ha Krisztus nevében ketten összegyűlnek, ott az élet pozitív formát fog ölteni. Csak akkor történhetnek csodák, ha tudunk együtt gondolkodni, ha Jézus Krisztust tesszük életünk alapjává. Napjaink nehéz helyzetében, amikor csak úgy röpködnek a 15 és 25 százalékok, amikor kiürülnek templomaink, kiürül erdélyi magyarságunk, amikor mindenhonnan csak a panaszáradat hangzik, a változás hozhatja el a reményt. Csűry István püspök arra bíztatta a fiatalokat, hogy legyenek ők azon változás letéteményesei, melyre a világnak olyan nagy szüksége van.

Egy közösség tagjai

Az istentisztelet után elhangzott: az ünnepség során összegyűlt perselypénzt az egyházkerület tanügyi osztályának döntése értelmében a magyarországi árvíz miatt kárt szenvedett iskolák javára ajánlják fel. Kövendi István iskolalelkész rövid köszöntője után Szabó Zsuzsanna szólt a diákokhoz. Az iskola egy olyan hely volt az elmúlt négy évben, ahol azt érezhették a diákok, hogy egy közösség tagjai. Számos kirándulás, vetélkedő, iskolanap és más hasonló esemény tette emlékezetessé az itt eltöltött időt, mondta Szabó Zsuzsanna. Útravalóul hozzátette: "őrizzétek meg lelketek tisztaságát, kövessétek mindig a jót, találjátok meg a helyes útat". Végezetül az igazgatónő Márai Sándor szavait idézte: "A világi méltóság aranyfüst és játékpénz; de az emberi méltóság valóság, színarany. Miért játszol hamis pénzért, mikor Isten megtömte zsebed színarannyal?"

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!