ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 11:25

Hazai cégeknek nehezebb pályázniuk

<p>Bihar megye - Az uniós pályázatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról zzerveztek konferenciát tegnap a Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara nagyváradi székhelyén.</p>

Az Európai Unió által meghírdetett Európai Kis- és Középvállalkozások Hete keretében romániai konferenciasorozatot szervezett a kolozsvári székhelyű Carpatia Román-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. A karaván Kolozsvár, Marosvásárhely, Szatmárnémeti után hétfőn érkezett Nagyváradra, ahol a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttmőködésében szervezeték meg a tájékoztató jellegű rendezvényt. A konferencián a Goodwill Consulting szakemberei ismertették azokat a hasznos és praktikus tudnivalókat, amelyeket egy vissza nem térítendő támogatást igénylő pályázónak érdemes tudnia.
 
Nincs bizalom
 
A rendezvény megkezdése előtt Kerekes Sándor a Carpatia Román-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: „ezen a konferenciasorozaton a Goodwill Consulting szakembereivel együtt felhívujk a cégek figyelmét a különböző pályázati lehetőségekre, ugyanis sokan nincsenek jól informálva, sok olyan rejtett dolog van, amit ha ismernének, a kis- és középvállalkozók könnyen kihasználhatnának. Érdmes pályázni, annak ellenére, hogy sokakat elriaszt a bürokrácia és a hazai korrupció, de az európai pénzek még mindig a legolcsóbb befektetési forrásnak számítanak.”
Kérdésünkre válaszolva az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy az itthoni pályázók számára a legnagyobb gondot az önrész előállítása jelenti. „A mikrovállaltoknál előfordul az, hogy száz százalékos támogatást kapnak, de a kis- és középvállalatoknál már hetven százalékot ad az Európai Únió és harminc százalék az önrész. Ezt a harminc százalékot nagyon nehéz előteremteni, főleg most, amikor a bankok nagyon nehezen hiteleznek. Ezen kívül gondok lehetnek a pályázati dosszié összeállításával is, továbbá kevés cégnek van felkészült pályázatírója, ezért érdemes ezt a munkát pályázaítíró irodára bízni.  A bürokrácia szintén megnehezíti a dolgukat. Nálunk sokkal nehezebb pályázni, mint Nyugat Európában, ahol könnyebben adják a pénzt, mert ott megbíznak az országban és a cégekben is. Nálunk ez a bizalom hiányzik, és nem alaptalanul. De megéri a fáradságot, mert ennyi pénzt máshonnan nem kap a vállalkozó” - mondta Kerekes. A tegnapi konferenciát három részre tagolták a szervezők: az első részben a szakértők rávilágítottak arra, hogy mennyi pénzbe és időbe kerül egy pályázat elkészítése, mely tervekkel lehet pályázani, majd az uniós forrásokról esett szó, a konferencia harmadik harmadában pedig a humán erőforrás fontosságát taglalták a pályázatírás vonatkozásában.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!