ERDON Helyi hírek

2010.06.02. 09:30

Gustav Klimt nyomdokain

<p>Nagyvárad - Kedd délután Újramegtalálások címmel Stela Vesa belényesi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Vizuális Művészetek Galériájában. Az ingyenes tárlatot június 15-ig lehet megtekinteni.</p>

Kedd délután a Romániai Képzőművészek Egyesülete Bihar megyei fiókjának rendezésében Stela Vesa belényesi festőnő alkotásaiból nyílt kiállítás a Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában. Az eladással egybekötött tárlaton húsz olajfestményt lehet megtekinteni június 15-ig, hétköznaponként 10-18 óra között.

A vernisszázson megjelenteket Aurel Roşu, az egyesület megyei elnöke köszöntötte, örömének adva hangot, hogy művész -aki gyermeke betegsége miatt nem jöhetett el- ismét elkápráztat bennünket a képeivel. Beszédében Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója arra emlékeztetett: a méltatott a temesvári egyetemen végzett, 1993 óta tagja a szervezetnek. Eddigi pályafutása során számos csoportos kiállítása volt Nagyváradon, Belényesen és külföldön is (Svédországban, Franciaországban, Belgiumban), valamint egyéni tárlatokkal büszkélkedhetett többek közt Norvégiában, Kanadában, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és Magyarországon is. Élve a 21. század nyújtotta lehetőségekkel, az interneten népszerűsítette alkotásait, és másoknak is segített ebben.

 Stílusmátrix

 Az intézményvezető szerint Stela Vesa festményei sok hasonlóságot mutatnak Gustav Klimt műveivel, természetesen bizonyos korlátok közt. Ahogyan az osztrák festő, a szecesszió egyik legismertebb képviselője az 1900-as évek elején szakított a tradíciókkal, úgy a belényesi művésznő alkotásait is egyfajta új, "hely- és stílusmátrix" jellemzi. Az általa ábrázolt szereplők az élet örömeinek adóznak, a látottak pedig- sokszor az iróniát sem mellőzve- arra késztetnek bennünket, hogy mi is így tegyünk. Ezt a Carpe Diem életérzést hangsúlyozzák ki a fényhatások is, hangzott el az értékelés során.

 Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!