ERDON Helyi hírek

2010.06.13. 16:53

Engedjétek Hozzá a gyermekeket!

<p>Szatmár vármegye történelme során sok olyan személyt nevelt ki magából, akik azután vallási vonalon feledhetetlen cselekedeteket vittek véghez.</p>

Hagyományt teremtettek Szatmár megyében azzal, hogy az év közben vallásos tematikájú versenyeken jól teljesítő diákokat egy istentisztelettel egybekötött tanévzárón jutalmazzák. Idén először nem pusztán jelképes az elismerés, hiszen a tanfelügyelőség pecsétjével ellátott oklevelek és a nyakba akasztható emlékfigurák mellett, idén az első három helyezett diákok minden évfolyamról táborozni mennek. Szatmár volt az első megye az országban, ahol a vallásos tartalmú versenyek elindultak, és máig az egyetlen, amelyben annyira értékelik a diákok ezen versenyeken elért eredményét, hogy a tanfelügyelőséggel szorosan együttműködve, közös oklevelet adnak át. A jutalomnyaralás pedig a támogatók számának növekedése révén valósulhatott meg. A száz, elismerésben részesülő gyermekek mindegyike nem lehetett ott a díjátadón, de így is szokatlanul nagy számban vettek részt gyermekek a Szatmár-Németi Református Egyházközség vasárnapi istentiszteletén, ahogy azt Sipos Miklós esperes meg is jegyezte. Az igehirdetés alapjául szolgáló Lukács evangéliumból származó rész is tudatos választásnak bizonyult. „Engedjétek, hogy a kis gyermekek én hozzám jöjjenek, és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa” - hangzott a felolvasott vers egyik szakasza, s rögtön a kérdés is, hgy vajon tudjuk-e mi, felnőttek, hogy tetteinkkel és szavainkkal mennyit ártunk a gyermekeknek, és miféle kívülről jövő lelki érintéseknek szolgáltatjuk ki őket azáltal, hogy nem Isten és Krisztus felé tereljük életüket, hanem más irányokba. A kiválasztott igei részben kihangsúlyozták, hogy a gyermekeket vitték Jézushoz, és nem pusztán küldték. Sipos Miklós szerint most is ezt kellene cselekedni, hiszen a gyermeknek éreznie kell, hogy az, amire őt kényszerítik a szülei, azt ők is fontosnak tartják, és együtt vesznek részt az istentiszteleten azzal az alázattal, amellyel gyermekükért szüntelenül imádkoznak, nem csak a gond, hanem az öröm idején is. Vasárnap az öröm ideje érkezett el nem csak a száz jutalmazott diáknak, hanem egy elöregedő gyülekezetnek is, amely ismét gyermekzsivajtól volt hangos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!