ERDON Helyi hírek

2010.06.22. 13:31

Emelkedett a Körös váradi vízszintje

<p>Nagyvárad - Az elmúlt napokban Nagyváradon jelentősen megemelkedett a Sebes Körös folyó szintje. Nem kell megijedni, mint Pásztor Sándor vízügyi igazgatótól megtudtuk, ez egy tudatos intézkedés eredménye.</p>

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője honlapunknak elmondta: egy átlagosnak mondható napon Nagyváradon általában 20-25 köbméter/szekundum vízmennyiség szokott átfolyni. A vízügyi hivatal azonban annak érdekében, hogy kiegyensúlyozza a Sebes Körös felső folyásán tapasztalt árhullámot, megközelítőleg 80-100 köbméter vizet vezet át néhány napon keresztül a folyó váradi szakaszán. Ez nem fog problémát okozni, ugyanis automata rendszerrel figyelik és szabályozzák a vízszintet, viszont a Sebes Körös vízhozama három és félszerese lesz a megszokottnak.

Folyamatosan engedik le a telegdi, a lugasi és a fugyivásárhelyi tározókban levő vizet, hogy ezzel egyensúlyozzák a folyó felső szakaszáról érkező vízhozamokat. Nem kell tehát veszélytől tartani, mert a rendszert ellenőrzés alatt tartják a szakemberek, és ugyanakkor minderről a magyar feleket is értesítették.

A Berettyón sem lesznek várhatóan gondok, ugyanis a berettyószéplaki, készülőben levő tárolót működésbe léptették, s meg fogja tartani a vizet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!