ERDON Helyi hírek

2010.06.30. 17:25

Ádám Gyula fotóiból nyílt kiállítás a csíkszeredai megyeházán

<p>Hargita megye - Csíkszeredai állomásához érkezett Ádám Gyula etnofotós kiállítása, amely válogatás az Ezer Székely Leány Napjáról készült fényképeiből. A június 30-án megnyílt tárlatnak a megyeháza galériája ad otthont.</p>

A házigazda Hargita Megye Tanácsa nevében Túros Eszter köszöntötte a résztvevőket, majd Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, a szervezők célja az, hogy erősítsék az Ezer Székely Leány Napját, és a részt vevő székely lányok előbb-utóbb elérjék létszámban az ezret. Ebben segítenek Ádám Gyula alkotásai, akinek Ráduly megköszönte, hogy szívügyének érzi a rendezvényt. „Most öröm nézni a harmincas évekből fennmaradt képeket az Ezer Székely Leány Napjáról, és ugyanilyen örömet jelentenek majd az eljövendő generációknak is Ádám Gyula fotói” – jelentette ki a polgármester.

A kiállítás még napokig megtekinthető a megyeházán. Első helyszíne Csíkszentkirály volt a Megyei Farsangbúcsúztatón, márciusban a Kriza János Néprajzi Társaság meghívására Kolozsváron, áprilisban a Szent György Napok keretében Sepsiszentgyörgyön, májusban a Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként Marosvásárhelyen és Szentegyházán, júniusban pedig Gyergyószentmiklóson tekinthették meg az érdeklődők Ádám Gyula fényképeit.

Az Ezer Székely Leány Napja hagyományos rendezvényt Csíksomlyón minden év július első szombatján tartják, a székely népviselet és a katolikus vallás megőrzésének szándéka hívta életre 1931-ben a szociális nővérek kezdeményezésére. Idén újdonság, hogy Hargita és Kovászna megye önkormányzata is társult a szervezéshez. (Szervező Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány.) Míg tavaly mintegy 500, idén több mint 800 táncos lép színpadra a Nyeregben. Különös színfoltja a rendezvénynek a közös fotó készítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!