ERDON Helyi hírek

2010.06.23. 15:07

Bekeményít a PD-L Biharban

<p>Bihar megye - Meg akarja szerezni Nagyvárad egyik alpolgármesteri tisztségét, valamint a Bihar Megyei Tanács egyik alelnöki posztját a PD-L. Azt állítja, nem zsarol – de azért fenyeget már.</p>

Ellenzékbe került Nagyváradon és a megye vezetésében is a legutóbbi helyhatósági választásokon a PD-L, de nem mondott le arról, hogy ezt különféle eszközökkel megváltoztassa. Dorin Corcheş, a párt nagyváradi elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: néhány napon belül tárgyalást kezdeményeznek a várost és a megyét vezető két formációval, főleg az RMDSZ-szel, de a PNL-vel is arról, hogy adják át a PD-L-nek Várad egyik alpolgármesteri tisztségét s a megyei tanács egyik alelnöki posztját is. A megbeszéléseket jövő héten indítanák.

Reakciók

Mint ismeretes, időközben az RMDSZ a PD-L-vel van szövetségben kormányzati szinten. Ezzel kapcsolatban Corcheş azt mondta: „Látni akarjuk, hogy viszonyul az RMDSZ a helyi együttműködés szorosabbra fűzéséhez. Mi nem zsarolunk, de ha az RMDSZ negatívan válaszol, akkor kemény, határozott álláspontot fogunk kialakítani vele kapcsolatban kormányzati szövetségesükként is. Egyébként is van kooperációs szerződésünk az együtt kormányzásról, ami kölcsönös támogatást ír elő, s amit tehát gyakorlatba kell ültetni”. Ugyanakkor a PNL-vel is úgymond együtt akarnak működni helyi szinten.

Minderre Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, a PNL váradi elnöke így reagált: „Nem kommentálom. Véleménye mindenkinek van, ebben sokan szakértők, a tettekben már jóval kevésbé”. Az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, Szabó Ödön megkeresésünkre elmondta: „Annak örülnénk, ha a PD-L az energiáját a gazdasági válság megoldására összpontosítaná, nem politikai célokat fogalmazna meg ebben az időszakban. Számos nehéz döntést vállaltunk együtt, úgyhogy országos szinten is szolidaritás kell. Ami jól működik, azt helyi szinten sem kell elrontani, ami pedig nem, azt nem kell tovább mondani”. Szabó hozzátette: az RMDSZ és a PD-Lkormányzati paktumában egyébként sincs olyan kitétel, ami helyi személycserékre lenne vonatkoztatható: „az irat román nyelven van, remélem, a PD-L-sek is megértik, mi áll benne”. Jelezte viszont, hogy szerintük most is korrekt az együttműködése a két tömörülésnek helyi szinten is, de azért úgymond meghallgatják majd Corcheşék felvetéseit.

Fejetlenség

Egyes sajtólatolgatások szerint esetleg az RMDSZ-nek is érdekében állhat például a Megyei Tanács egyik alelnökének lecserélése. Mint tudattuk, Ilie Bolojan nemrégiben lemondott a megyei PNL-ben megszerzett posztjáról, belső feszültségek miatt, s ezzel még inkább helyzetbe került a megyei tanács elnöke, a jelenleg PD-L-s Radu Ţîrle – akivel az RMDSZ-nek sem mindig könnyű együttműködnie. Ezekre Szabó Ödön úgy reagált: „Nekünk semmilyen demokratikus párttal nincs jelenleg rossz viszonyunk”. Hozzátette viszont: nem is mindig tudni, hogy egyes pártok részéről kivel tárgyaljanak, mivel a PD-L-nek helyi szinten ideiglenes vezetése van, s a PNL-t is harcok dúlják. Jelezte: „a hosszú távú együttműködésben nagyon fontos a partner stabilitása”.

A PD-L által szorgalmazott személycserék kapcsán találva érzi magát a Megyei Tanács PNL-s alelnöke, Dumitru Voloşeniuc, aki szerint az ilyen politikai hátterű manőverek nem szolgálják a közösség érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!