ERDON Helyi hírek

2010.06.07. 09:56

Az év fáját keresik

<p>A csíkszeredai székhelyű Polgár-Társ Alapítvány 2010. június 5-én a Nemzetközi Környezetvédelemi Világnap alkalmából indította útjára az Év Fája elnevezésű programját. A program keretében különleges, öreg, jelentős fákkal lehet nevezni.</p>

A fák versenybe való benevezésére magánszemélyek, közösségek, civil szervezetek, önkormányzatok, cégek, iskolák, stb. jogosultak. A program honlapjáról (www.evfaja.ro) letöltött pályázati űrlapot on-line, elektronikus levélben vagy postai úton lehet eljuttatni az alapítványhoz 2010. augusztus 15-ig. A pályázat kiírói olyan fák történeteit várják, amelyek fontosak, jelentőséggel bírnak a közösség számára, esetleg titokzatosak, ritkák, vagy amelyek helyi szimbólumként ismertek.

A beérkezett pályázatokat szeptember 1–5. között bírálja el egy országos zsűri, és kiválasztja a tizenkét döntős fát. A zsűri botanikusokból, újságírókból, civil szervezetek képviselőiből valamint a program szponzorainak képviselőiből áll. A  fő elbírálási kritérium:  a benevezett fák története. 2010. szeptember 10. és október 31. között on-line szavazás zajlik az „Az Év Fája” nyertesének kiválasztása céljából. A díjátadási ünnepség a nyertes fa tiszteletére november elején lesz.

A verseny szervezői 3.000 lejes díjban részesítik a fát jelölő személyt vagy szervezetet. Az összeg a nyertes fa közvetlen környezetének ápolására, rendbetételére fordítható. Abban az esetben, ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, akkor az összeget csemeték ültetésére vagy az illető helység valamely zöldövezetének rendbetételére lehet felhasználni.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!