ERDON Helyi hírek

2010.06.24. 16:58

A váradi aligha lesz nemzetközi reptér

<p>Nagyvárad - Nem valószínű, hogy nemzetközivé lehet változtatni a nagyváradi repteret a jelenlegi gazdasági körülmények között - mondta Nagyváradon Klaus Brennecke, Németország temesvári konzulja.</p>

Klaus Brennecke Németország temesvári konzulja csütörtökön egy napos látogatásra érkezett Nagyváradra, ahol találkozott a Gavrila Ghileaval, Bihar megye prefektusával, Radu Tirlevel, a Bihar Megyei Tanács elnökével, valamint Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével. Látogatása második felében megbeszélést folytatott Böcskei László római-katólikus püspökkel, majd a nagyváradi Schiller iskolába és a Német Demokrata Fórum Bihar megyei szervezetéhez látogatott el. Brennecke utolsó váradi programját a német érdekeltséggel is rendelkező nagyváradi cukorgyárban zárta.
 
Nem reális elképzelés
 
A konzul a Német Demokrata Fórumnál tartott sajtótájékoztatón foglalta össze látogatásának tapasztalatait. Brennecke elmondta: temesvári konzulként hat romániai megye - köztük Bihar - képviseletét látja el. Ez a térség a multikulturalitás szempontjából annyira színes, hogy kilenc hónap óta, amióta ezt a tisztséget betölti, csak most tudott először ellátogatni Biharba. A konzul elárulta, hogy a németek az általa képviselt romániai régiók közül Temescvárt ismerik a legjobban, ami többek között annak is köszönhető,  hogy közvetlen légiforgalom van a bánsági főváros és Németország között. Ebben a vonatkozásban Brennecke megjegyezte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem reális elképzelés az, hogy a nagyváradi repteret nemzetközivé fejlesszék. A konzul úgy vélekedett, hogy ehelyett az utakat séa vasútvonalakat kellene modernizálni ahhoz, hogy a régió és Nagyvárad még nagyobb vonzerőt jelentsen a német befektetők és turisták számára. A konzul megjegyezte: a anagyváradi önkormányzat vezetőivel való találkozásán örömmel vett tudomást a nagyváradi ipari park létéről, mely esélyt jelent németországi befektetők idevonzásához, annál is inkább, mert ebben a régióban beszélik a rénemt nyelvet. A konzul kiemelte a megyében található turisztikai látványosságokat, a fürdőhelyeket és barlangokat emelte ki ebben a vonatkozásban. De ezekről egyelőre a németek alig tudnak valamit, „ezért a megoldás kulcsa a kölcsönös megismerés” - mondta Brennecke.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!