ERDON Helyi hírek

2010.05.02. 14:13

Várad: véget ért a Filip-korszak (?)

<p>Nagyvárad - Lemondott a PD-L Bihar megyei elnöke, Petru Filip. Közölte: nem indul újabb mandátumért. Ennek ellenére, a volt váradi polgármester kezében továbbra is sok fontos szál fut össze.</p>

Benyújtotta lemondását a PD-L Bihar megyei szervezetének hétvégi tanácskozásán Petru Filip, a kormányzóerő megyei első embere. Filip hosszú évek óta volt a tömörülés elsőszámú vezetője térségünkben, ám ennél jóval többé nőtte ki magát: a PD-L országos vezetésében is befolyásos személy, többször volt váradi polgármester, az EP-be is beválasztották, jelenleg szenátor, az Agora egyetem tanára, a politikában öreg rókának számít. A legutóbbi választási kampány során korrupciós ügyekben is felmerült a neve, de eljárás végül nem indult. Mi több, a jelenlegi váradi önkormányzat pert fontolgat azért, hogy visszaszerezzen számos olyan telket és ingatlant, amelyet Filip polgármestersége idején egy hálózat révén játszottak át magánérdekeltségeknek.

Mi jöhet?

A megyei PD-L-elnökségről való hétvégi lemondása még saját kollégáit is meglepte. Aztán, a párt országos elnökével, Emil Boc miniszterelnökkel is közölte döntését. Filip 12 évig vezette pártjának megyei szervezetét. A második ember hosszú ideje Ştefan Seremi, aki most ideiglenesen vezeti a pártfiliálét. Bihar megyében egyébként közeleg a vezetőválasztás a PD-L-ben, ezzel is összefügghet Filip hosszú idő után való lemondása. Seremi szerint a távozó politkus „összehívta a párt tisztségviselőit, hogy úgymond lemérje a pulzusukat, de nem tetszhetett neki, amit tapasztalt”. Maga Filip többek között azt is kifogásolta, hogy pártja nem védte meg, amikor a sajtóban bírálták őt.

A tömörülésnek július másodikáig kell új megyei elnököt választania, de az 55 éves, sloboziai (Ialomiţa megye) születésű Filip azt is megerősítette, hogy nem indul a választáson. A várható jelöltek között van Ştefan Seremi, Traian Abrudan és a jelenlegi alprefektus, Cristian Bitea. Ez utóbbit épp a most lemondott - de szenátorként, illetve a pártja központi vezetőségi tagjaként tovább tevékenykedő - politikus támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!