ERDON Helyi hírek

2010.05.28. 09:20

Textilkiállítás: Sárkány-tanulmány

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután Sárkány-tanulmány elnevezéssel Corina Andor Vatamanu egyetemi lektor alkotásaiból nyílt tárlat az Aurel Lazăr Emlékmúzeum kiállítótermében. Tíz napig látogatható.</p>

Csütörtök délután Sárkány-tanulmány elnevezéssel Corina Andor Vatamanu egyetemi lektor alkotásaiból nyílt kiállítás az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban. A tárlat gyakorlati szempontból támasztja alá a tanárnő doktori disszertációjának elméleti részét, melyet az idén nyáron fog megvédeni, és az Anyag, materialitás, materializálódás. A textilművészet helyzete a kortárs művészetben címet viseli. Az oktató bevallása szerint a látottak arról a kisértésről mesélnek, hogy a világot bármilyen eszközzel újra kell építeni, illetve a valóság és a képzelet háládatlan kapcsolatára is utalnak. A Sárkány-tanulmány ennek a fantasztikus, mesebeli állatnak az újraformálását javasolja, a testének elképzelt részeiből kiindulva. A kezdeményezés egyúttal vitát szeretne gerjeszteni azzal kapcsolatban, hogy milyen a képzelőerőnk, hogyan tudjunk átlépni a saját korlátainkat, miként befolyásol minket a korszak, melyben élünk, és mi történne akkor, ha valami, amit kigondolunk, igaz lenne. A textilrészletek ugyanakkor olyan imitációk, melyek arra késztetnek minket, hogy képzeljük el azt az egészet, melynek elemeit képezik.

A művészet fogalma

A vernisszázson megjelenteket dr. Ramona Novicov műkritikus köszöntötte. Úgy vélte: a kulturális esemény fontosságát jelzi, hogy dr. Rodica Banciu temesvári professzor asszony, a doktori munka koordonátora is tiszteletét tette, aki ezt követően értékelte a műveket. Többek közt beszélt a képző- és a dekoratív művészet közötti különbségekről és hasonlóságokról, az egymásra gyakorolt hatásukról, valamint nyelvészeti szempontból is megközelítette a művészet fogalmát.

A kiállítás tíz napig látogatható, hétfőtől péntekig 10-16 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!