ERDON Helyi hírek

2010.05.06. 07:53

Több ponton dolgoznak majd egyszerre Szatmárnémetiben az útjavítók

<p>Szatmár megye - Szatmárnémetiben hamarosan megkezdődnek az utóbbi idők legnagyobb útjavítási munkálatai. Ez ugyan nem jelenti majd az alapok megerősítését, de új, és remélhetőleg hosszan tartó minőséget igen.</p>

Még ezen a héten aláírják azokat a szerződéseket, amely alapján Szatmárnémetiben az elkövetkezendő négy évben a teljes közúthálózaton aktuális javítási munkálatokat elvégzik majd a közbeszerzési pályázatok nyertes cégei. A megyeközpontot két részre osztották — észak és dél —, és két külön licitet írtak ki rá. Ám nem csak ez az újdonság, hanem az is, hogy a nyertes cég mellett északon egy, délen két tartalék cég van. Az ő szerepük a várakozás, és ha az első késik a rá eső munkálatokkal, vagy az elvártnál rosszabb minőségben végzi el azokat, akkor játékba lépnek. A cégek mindegyike szerepel a keretegyezményben, amelyet megkötnek velük. Északon első körben a Construcţii Drumuri, második körben pedig a megyeközpontban már elhíresült Vakond Kft., délen a Technic Asist Kft. az első, majd a Vakond Kft. és végül egy új „versenyző” a Szilágy megyei  Inserco Kft.
„A szerződés nem négy évre szól, hanem évente kétszer kötünk szerződést a cégekkel. Minden szerződés egy meghatározott számú utcát tartalmaz, amelyek némelyikén teljes aszfaltburkolat cserét hajtanak végre, a földes utakat kiegyenlítik, míg a többi útszakaszon a szükséges kátyúzást végzik majd el” - magyarázta Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. Ez azt jelenti, hogy a céglistán elől szereplő cégnek a város több pontján is kell egyszerre dolgoznia, különben nem fogja tudni időre befejezni a rá bízott feladatokat. Ez azonban még a megyeközpont elöljárójában is erős kételkedésre adott okot, hiszen az előző évek tapasztalatai alapján egyik ismert cég sem rendelkezik akkora gépjárműparkkal és humánerőforrással, amely ezt lehetővé tenné, főleg nem azok a cégek, amelyek a megyének is dolgoznak ugyanezen időszakban, vagy még nem fejezték be korábbi közbeszerzési kiíráson elnyert javítási munkálatokat.

Nagy előny
A keretegyezménynek az előnye, hogy nem teljes munkálatokat fizetnek majd, hanem részeket, amelyek pontos időtartamát előre meghatározzák, tehát tudni lehet majd, hogy mely utcával mennyi idő alatt készülnek el, és amennyiben késnek a munkálatok megkezdésével vagy a befejezésével, akkor azonnal közbe lehet lépni. A polgármester kemény büntetéseket is ígér, valamint azt, hogy ha valamely cég „visszaeső”, akkor akár ki is zárhatják a további munkálatokból.
A déli részen már május 3-án megkezdték a kátyúzást, amelyet főleg éjjel végeznek, és jelenleg a Károlyi úton dolgoznak, míg az északi oldalon a Liviu Rebreanu utcával kezdik, várhatóan a jövő héten. Ezen az utcán teljesen felmarják az aszfaltot, és egy új réteg kerül majd fel. Érdekesség, hogy éppen ottjártunkkor ugyanezt az útszakaszt kátyúzták. Reméljük, hogy csak egy félreértésről van szó, és nem költik a köz pénzét egy olyan utca kátyúzására, amelyet napokon belül — a friss foltokkal együtt — úgyis felbontanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!