ERDON Helyi hírek

2010.05.18. 07:45

Árvíz még nincs, de károk már vannak

<p>Szatmár megye - A szakember véleménye szerint egyelőre nincs árvízveszély, viszont az elmúlt napok jégverései és az esőzések miatti belvizek súlyos károkat okoztak Szatmár megye mezőgazdasági területein is.</p>

Az elmúlt napok esőzései nyomán megnőtt a folyók vízszintje a megyében, egyelőre viszont sehol sincs árvízveszély, tájékoztatott Adrian Maşca, a Szatmár Megyei Vízgazdálkodási Hivatal szóvivője. Elmondása szerint a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy okozott-e valamiféle anyagi kárt a kellemetlen időjárás. Mivel az Avas vidékén hullott a legnagyobb mennyiségű eső, a megye folyói közül a Túr áradt meg a legjobban, kilépett a medréből, és Túrterebesnél a töltés magasságának közepe tájáig emelkedett. Ezzel azonban még nem érte el a veszélyességi szintet, a töltés tetejéig még kb. 2 m szintkülönbség maradt. A Kraszna a töltés lábáig öntött ki. A következő napokban lehulló csapadék mennyiségének függvényében tovább emelkedhet a folyók vízszintje, tette hozzá a szakember.

Jégverés és belvizek

Szaniszlón egyes házak ablakait törték be a szilva nagyságú jégdarabok, illetve több épület cserepeit is összetörte a néhány percig tartó jégözön” – számolt be Kocsis Barna-István, a község alpolgármestere. Mint elmondta, a gyümölcsöst sem kímélte az ítéletidő: „A jégverés súlyos károkat okozott a gyümölcsfákban. Főleg a szilvafákat potyolta el a jég, de a barackost és a szőlőültetvényeket sem kímélte” - fogalmazott az alpolgármester hozzátéve, hogy az erős szélvihar fák ágait is letördelte. Mint megtudtuk, Szaniszlón egyelőre belvízveszély nincs, de több helyen is, ahol a vetéseken megállt a víz, ott az idén termésre nem lehet számítani.

Csanáloson a jégverés nem okozott nagyobb károkat, viszont az elmúlt napok hatalmas esőzései annál inkább” - panaszolta Mellau József, a község polgármestere. Az elöljáró úgy fogalmazott, hogy észrevételei szerint a belvizek egyre nagyobb mezőgazdasági területet borítanak el a község határában: „A búza-, kukorica- és cukorrépaföldeken egyre több helyen áll a víz és ha tovább fog esni, komoly gondokkal szembesülünk majd.” Mellau elmondta, hogy a gazdák jelenleg is azon fáradoznak, hogy a földekről megpróbálják a főút melletti árokba vezetni a vizet, több-kevesebb sikerrel.

Börvelyben is van belvíz bőven a termőföldeken – tudtuk meg Kiss Zoltán alpolgármestertől, aki elmondta, hogy a község sok házának pincéjébe is feljött a talajvíz az elmúlt napok gyakori esőzései miatt. „Sajnos településünkön ez nem egy szokatlan jelenség, mert ilyenkor, a tavaszi esőzések idején szinte minden évben elönti a talajvíz a pincéket, amelyek ellen a lakosok csupán annyit tudnak tenni, hogy a pincéikben tárolt dolgaikat polcokra helyezik” - magyarázta Kiss, majd hozátette, hogy jelentősen megnövekedett a Kraszna vízszintje is, de árvízveszélyről egyelőre nem lehet beszélni.

Halmiban is volt eső bőven az elmúlt napokban – mondta érdeklődésünkre Incze Lajos, a község polgármestere, aki elsősorban a Túr folyó szintjének folyamatos emelkedésétől tart: „Rendszeresen ellenőriztetjük a Túr vízállását és ha elérné az árvízveszélyt jelentő szintet, haladéktalanul gyors intézkedéseket vezetünk be” - szögezte le Incze Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!