ERDON Helyi hírek

2010.05.24. 12:23

Reneszánsz nap Püspökiben

<p>Nagyvárad - A nagyváradi George Cosbuc iskola 3. step by step osztályos diákjai reneszánsz kori családnapot tartottak pénteken a biharpüspöki Bocskai István Művelődési Házban.</p>

A Cosbuc iskola magyar tannyelvű step by step osztályának huszonöt diákja két hónapon át tanult a magyar reneszánszról és a Hunyadiakról, ezt az ismeretanyagot összegezték a péntek délutáni program keretében. Fekete Erika és Csengeri Bicsak Aranka tanítónők a szülők készséges segítségével szervezték meg a nagyszabású, változatos rendezvényt. Az igen változatos program során a gyerekek minikiállítást készítettek, melyen Mátyás király gyurmából készült mellszobra, a török szultánról két munka, emellett a fekete sereg, korona, stb. volt látható.  Fekete Erika még az esemény elkezdése előtt lapunknak elmondta: „ez egy hagyományos családnapi program, melyet három éve minden évben megszervezünk. Reneszánsz kori családnapunk lényege  az, hogy a magyar reneszánszt, illetve a Hunyadi dinasztia életét vetítjük a mi családjainkra.”
A program a jelmezbe öltözött gyerekek és a szülők bemutakozásával kezdődött: megjelent előttünk többek között Dugonics Titusz, Frangepán György, a török szultán, sőt Mátyás király alakja is, míg a szülők jobbára udvarhölgyeknek, szolgálóknak, fegyverhordozóknak öltöztek be. Ezt követően Bechtold Noémi a Partiumi Keresztény Egyetem történelem szakos tanára mesélt a magyar reneszánról és a Hunyadi családról, majd reneszánsz kori zenék csendültek fel. A gyerekek átöltöztek, és bemutatták a Mátyás az igzaságos című előadást. A nagyszabású rendezvény következő programja a reneszánsz kori lakoma volt a Bocskai ház udvarán. Az autentikus reneszánsz zenét a Csillagocska alapítvány zenészei biztosították. A reneszánsz nap a családi vetélkedővel zárult.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!