ERDON Helyi hírek

2010.05.04. 15:56

Programok a Nagyváradi Filharmóniánál

<p>Nagyvárad – Az aktuális programokat ismertette a Nagyváradi Állami Filharmóniánál szervezett tájékoztatón Tódor Albert igazgató és Tóth Gábor művészeti titkár.</p>

Arad megyében turnézik ezen a héten a Nagyvárad Táncegyüttes, a Crişana Néptáncegyüttes tagjai pedig Kínában, a Sanghaji Világkiállításon a Romániát népszerűsítő pavilonban lépnek fel, tudtuk meg Tódor Alberttől a keddi sajtótájékoztatón. Mint azt már megírtuk, a 2010. május 1. – október 31. között tartó expón a magyar néptáncegyüttes is részt vesz majd, ők augusztus elején utaznak Sanghajba. Ezen a héten pénteken, május 7-én 19 órától a Nagyváradi Egyetem zenei karának diákjai lépnek fel a filharmónia Enescu-Bartók termében, a műsoron többek között Brahms-, C. M. von Weber-, Liszt-, Debussy-, Chopin-, Rossini-, Bach-művek szerepelnek. A belépőjegy a koncertre 5 RON-ba kerül, és a filharmónia pénztáránál lehet váltani.

Hangversenyestek

Az e heti és a május 13-i hangversenyestek programját Tóth Gábor ismertette. Mindkét koncertnek fiatal szólistái lesznek, a zenekart viszont olyan karmesterek fogják vezényelni, akik már bizonyítottak a szakmában, így próbálják „összehozni” ezeken a koncerteken a fiatalságot a tapasztalattal. Május 6-án, csütörtökön 19 órától a filharmonikus zenekart Romeo Rîmbu fogja vezényelni, szólista Oana Crişu lesz, aki a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián végzett zongora szakon. A műsor: L. v. Beethoven – 5., Esz-dúr zongoraverseny, op. 73; C. Saint-Saëns – Haláltánc, op. 40 – szimfonikus költemény; P. I. Csajkovszkij – Hamlet – nyitányfantázia, op. 67a. Május 13-án, ugyancsak 19 órától a filharmónia kórusa is közreműködik a hangversenyesten (karigazgató Lászlóffy Zsolt), a zenekart Florentin Mihăescu vezényli. Fellép Horea Haplea fiatal kolozsvári zongorista, Ancuţa Pop szoprán (a váradi filharmónia kórusának tagja) és a nagyváradi születésű Cozmin Sime bariton (a kolozsvári zeneakadémia végzőse). Műsoron L. v. Beethoven- és Gabriel Fauré-művek szereplnek.

Megtudtuk azt is: május 21-én tartják az utolsó leckekoncerteket ebben az évadban, de ezek folytatódni fognak a következőben is. Céljuk az, hogy még több iskolát bevonjanak az akcióba, hogy minél több gyereket, diákot vonzzanak a filharmónia, a klasszikus zene irányába.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!