ERDON Helyi hírek

2010.05.19. 14:09

Pánsípmuzsika és piros orrok

<p>Nagyvárad - Kedd délután a váradi Állami Filharmóniában tartották a Körösvidéki Múzeumi Napok ünnepélyes gálaestjét. Az eseményen fellépett Oana Lianu pánsípművész és a Parada Alapítvány artistacsoportja.</p>

A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából a Körösvidéki Múzeumi Napok keretében kedd délután mintegy kétórás ünnepélyes gálaestre került sor a nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében. Az eseményen sok érdeklődő vett részt, de bőven maradtak üres székek is a teremben. Több díszmeghívott is jelen volt: a váradi kultúrapártolók mellett érkezett olasz, magyar, szerb küldöttség is. Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvénysorozat lebonyolításához. A múzeumi napok jelmondata nemzetközi szinten: múzeumok a nemzetközi harmóniáért. Ennek jegyében igyekeztek változatos programmal előállni a nagyváradiak, illetve Bihar megyeiek számára. Ünnepi beszéde után a múzeumigazgató egy kiválósági oklevelet nyújtott át a kulturális miniszter nevében Oana Lianu pánsípművésznek.

Dallamos zeneművek

A koncert során a pánsíp hangzásvilágához illő, klasszikus és népi művek csendültek fel mint például a Charpentier Te Deum című művének Prelude tétele, a temesvári zeneszerző, Iofif Ivanovici által komponált A Duna hullámain című népszerű keringő (amelynek dallama alapjául szolgált Szécsi Pál Egy szál harangvirág című dalának), Jahonnes Brahms Magyar táncok (op. 5.) című műve, több tangó és folklórmű. A koncert során közreműködött: Antoanela Isaiu (zongora), Toni Secaci (nagybőgő), Soni Antal (brácsa). A közönség szűnni nem akaró tapssal köszönte meg az előadóknak a koncertet. A szünetet követően Aurel Chiriac színpadra hívta a trentoi küldöttség képviselőit, akiknek köszönhetően a világhírű bohóc, Miloud Oukili és utcagyerekekből álló artista csoportja, a Parada Nagyváradon szerepelhetett.

Piros orr

Miloud sokat tett a romániai utcagyerekek felkarolása érdekében, 1996 óta kiterjedt szolgáltatásokkal rendelkező alapítványt működtet immáron nemcsak Romániában, hanem a világ más országaiban is. Romániában eddig sohasem ismerték el munkásságát, amit most Nagyváradon pótoltak be: Mircea Bradu, a Bihar megyei Kulturális Igazgatóság vezetője a kulturális miniszter nevében oklevelet nyújtott át a világhírű bohócnak. Miloud megköszönte az elismerést nemcsak a saját, hanem a romániai alapítvány mögött álló hetven önkéntes és a mintegy kétezer gyermek nevében is. Az est második felében Piros orr a közömbösség ellen címmel a Parada Alapítvány artistái teremtettek vidám hangulatot a filharmónia színpadán. A gyerekek izgatottan figyelték a közel negyvenperces műsort, melynek nemcsak szemlélői, hanem részesei is voltak. Bár a műsor a vidámságról szólt, nem volt derűs minden pillanata. Az artisták nemcsak szórakoztatni akarták a közönséget, hanem elgondolkodtatni is: nem lehet közömbösen kezelni az utcagyerekek helyzetét. Segíteni lehet sokféleképpen, akár egy mosollyal is... Ezt jelképezve, az artisták a közönség soraiban ülőknek néhány piros orrot osztottak ki.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!