ERDON Helyi hírek

2010.05.04. 14:23

Nem sztrájkolnak a váradi közalkalmazottak

<p>Nagyvárad - A Közalkalmazotti Szakszervezetek Országos Föderációja a múlt héten bejelentette, hogy május 5-én a tagok sztrájkolni fognak. Úgy tünik, Nagyváradon egyetlen közintézményben sem szünetel a munka.</p>

Az általunk felkeresett közintézmények szakszervezeti vezetői, érdekképviselői egyaránt azt nyilatkozták, hogy nem csatlakoznak a szerdai sztrájkhoz. A Bihar Megyei Közpénzügyi Felügyelőség és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szindikátusai például nem tagjai a Közalkalmazotti Szakszervezetek Országos Föderációjának (FNSA). Kiss Judit, a Bihar Megyei Tanács Fórum szakszervezetének elnöke azt közölte az erdon-nal: március 29-e óta tölti be ezt a tisztséget, így egyelőre igyekszik tájékozódni a különböző ügyekben, tisztában lenni a jogszabályokkal. Egyébként április 30-án átíratot küldött Radu Ţîrle megyei tanácselnöknek, melyben arra kérte: próbáljon megoldást találni arra, hogy májustól kezdve a törvény értelmében nem kapják meg azt a bérpótlékot, mely eddig az alapfizetésük 25 százalékát tette ki. A javaslatai közt szerepel prémium, illetve egyéb bérkiegészítő juttatás folyósítása. Egy megkeresésre adott válaszban ugyanakkor jelezte a Sed Lex Szakszervezetek Országos Szövetségének, hogy egy ideje az ún. speciális karakterű járandóságot sem kapják kézbe, ami igen negatívan érinti amúgy is alacsony bérszintjüket.

Szakszervezeti tanácskozás

Május 6-8. között egyébként Kiss Judit Szinajára utazik, ahol részt vesz a Sed Lex tanácsának gyűlésén. A megbeszélésére meghívták a Belügyminisztérium, a Munkaügyi Minisztérium, a közpénzügyi tárca és az adóhatóság képviselőit is. A napirendi pontok közt szerepel az egységes bérezésre vonatkozó 2010/330. számú törvény és közalkamazotti státust szabályzó 1999/188. számú törvény módosítása, illetve egy egységes álláspont megfogalmazása a kormány által javasolt intézkedésekkel kapcsolatban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!