ERDON Helyi hírek

2010.05.20. 13:24

Modern hulladékgyűjtőt avattak Élesden

<p>Bihar megye - Az ország legmodernebb háztartási-hulladék válogatóját avatták fel csütörtök délelőtt Élesden. Eredetileg Borbély László minisztert is várták az eseményre, aki azonban kormányzati teendői miatt nem jelenhetett meg.</p>

A szelektíven gyűjtött háztartási hulladék válogatására, tömörítésére, majd továbbítására szolgáló létesítmény Élesd délnyugati határában, a Vasút utca végén kapott helyet. A város önkormányzata 2007-ben határozta el a telep létrehozásához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetését. Még abban az évben a tervet jóvá is hagyták, és kérést fogalmaztak meg a szükséges anyagiakra a Környezetvédelmi Alap felé, illetve döntöttek a 40%-os társfinanszírozásról. A 60%-nyi, visszanemtérítendő támogatásról az említett alappal 2008-ban írták alá a megállapodást.

Ötből az egyik

Ezt követően kezdődtek meg a további eljárások, úgy mint a kivitelezéshez szükséges dokumentumok összeállítása, a pályáztatások kiírása, lebonyolítása. A munkálatok 2008 őszén kezdődtek meg, a helyszín kiválasztásakor figyelembe vettek minden előírást, például mintegy 700 méterre van a legközelebbi lakott zónától. Az avatási ünnepségen Létai Zoltán, Élesd alpolgármestere kérdésünkre elmondta: az országban még csupán öt hasonló telep van, ezek közül is tudomása szerint az élesdi a legmodernebb. Kapacitása akkora, hogy akár az egész megyét ki tudná szolgálni, ám egyelőre csak a Sebes Körös völgye menti 15 település igényeit látja el. Ebben a régióban az élesdi önkormányzat tulajdonában lévő városgazdálkodási cég végzi a hulladék begyűjtését.

Miniszter nélkül

Az avatási ünnepségen Cornel Popa PNL-s szenátor, Zeno Tipter élesdi polgármester, illetve a környezetvédelmi hatóság részéről Calin Mocan mondott beszédet, méltatva a létesítmény fontosságát. Az avatóra eredetileg Borbély László környezetvédelmi és erdészeti minisztert is várták, aki azonban kormányzati elfoglaltság miatt nem jelent meg. Ennek következtében elmaradtak a további tervezett programok (ANL-lakások megtekintése, ünnepi tanácsülés a miniszter díszpolgárrá avatására, találkozó a környék polgármestereivel) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!