ERDON Helyi hírek

2010.05.19. 18:52

Konfirmáció Biharszentjánoson

<p>Bihar megye - A konfirmáció megerősítést jelent. A konfirmáció alkalmával így fogadnak esküt a konfirmandusok: „ református magyar vagyok, amíg élek az maradok, megígérem, megfogadom, hogy hitemet holtig vallom”.</p>

Ezekkel a szavakkal erősítették meg konfirmációujak, azok a fiatalok, akik május 16-án konfirmáltak a biharszentjánosi református templomban. A 19 fiatal – 10 fiú és 9 lány – ünneplőbe öltözve a lelkipásztorral, – Csomay Árpáddal és Mile Zsigmonddal – az egyházközség gondnokával énekelve vonult be a fehér virágokkal feldíszített templomban. A gyülekezet, a rokonok és a barátok minden padsort megtöltöttek, s könnybelábadt szemekkel gyönyörködtek a gyermekben. A tiszteletes az Apostolok cselekedeteinek 8. részének, 26-tól 40-ig tartó vereseiből hirdette az igét. A konfirmáció az egyik legfontosabb állomás egy református keresztyén ember életében, – mondta a lelkipásztor, hiszen eddig gyerekként, csak hallotta az igét, de nem érthette azt meg, ha csak valaki el nem magyarázta. De a konfirmáció megtanít és rávilágít hitünk igazi értelmére, s egyben „felhatalmaz”, hogy ezt a tudást másoknak is átadjuk. S nem dicső szavak szükségesek ehez, hanem igazi, hívő reformátusi viselkedés és magatartás.

A heidelbergi káté

Az istentisztelet után, a konfirmációra került a sor, ahol is Csomay Árpád lelkipásztor a heidelbergi káté kérdéseit tette fel a 19 fiatalnak, akik minden kérdésre ügyesen és érthetően válaszoltak. Megerősítették hitüket és a református egyház teljes jogú tagjává váltak. Fogadalom tételük után, a lelkipásztor megáldotta őket és mindannyian emléklapot és Bibliát kaptak ajándékba. De a konfirmandusok is készültek egy kedves ajándékkal a velük oly sokat foglalkozó tiszteletesnek, mégpedig versben köszönték meg a sok fáradozást; a verset Szátán Dalma mondta el, ő tolmácsolta mindenki köszönetét. Az istentisztelet nemzeti imánk eléneklésével zárult.

Máté Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!