ERDON Helyi hírek

2010.05.27. 10:16

Kezünkkel minősítjük magunkat

<p>Bihar megye - Május 25-27. között Nagyváradon tartja tavaszi ülésszakát a Romániai Püspöki Kar. Szerda este a katolikus főpapok Szentjobbon miséztek, majd meglátogatták az ottani szociális központot.</p>

A szentjobbi egyházközség nevében László Sándor köszöntötte a jeles vendégeket, kiemelve azt, hogy a történelmi múltú település életében milyen egyedi és fontos eseménynek számít a látogatásuk. Ezt követően Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Örömének adott hangot, hogy egy lelkes és élő közösség templomában imádkozhatnak az ország különböző részeiből érkezett főpásztorok azért, hogy Isten kegyelme és áldása áradjon a hívekre, a papokra, a családokra, az egyházmegyére és a világegyházra.

Az evangélium Szent Márk könyvéből szólt. Szentbeszédében Exc. Tamás József gyulafehérvári segédpüspök arra hívta fel a figyelmet: Szentjobb beszédes nevű helység, hiszen Szent Istvánnak két ereklyéje maradt meg, és az egyiket ezek közül hosszú ideig az itteni apátságban őrizték. Noha a Szent Jobbot a török hódoltságkor elmenekítették innét és többé sohasem sem került vissza, azért az emlékét elevenen őrzi a falu. A kéznek egyébként fontos szerep jut mindennapi életünkben, hangsúlyozta a főpap. Isten azért adta, hogy dolgozzunk vele, megkeressük a mindennapi kenyerünket, és csodálatos remekműveket- festményeket és szobrokat- tudjunk megvalósítani a segítségével. Ugyanakkor sok mindent kifejezésre juttatunk vele: a kézfogás, a kedves simogatás vagy az ölelés a megbecsülés és a szeretet jelei. Sajnos azonban általa az ember rosszat is tud tenni: gyilkol, verekedszik vagy más javait eltulajdonítja.

Imádkozzanak a papokért

Azzal tehát, hogy mit teszünk a kezünkkel, önmagunkat minősítjük. Az épen megmaradt Szent Jobb is intő és figyelmeztető jel. Arról tanúskodik, hogy Szent István alkotó, erős kezű és mély hitű uralkodó volt. Kiépítette országát, megszervezte a vallásos életet, alkotó keze áldást hozott népének. Törvényeket hozott és ezeket betartatta, megfékezte külső és belső ellenségeit. A legenda szerint Jézus Krisztus ott élt az ő szívében, ajkán és minden cselekedetében. Imái és tettei által egész élete imádsággá vált.

A gyulafehérvári segédpüspök ugyanakkor arra emlékeztetett: a katolikus egyház egy olyan év végéhez közeledik, melyet XVI. Benedek pápa a papságnak szentelt. Exc. Tamás József arra kérte a híveket: imádkozzanak a papokért, hiszen ők is rászorulnak az imádságra, mert ugyanúgy ki vannak téve a kisértéseknek, a veszélyeknek és a Gonosz lélek csábításainak, támadásainak, mint mások. "Legyetek papjaitoknak vigyázói, imádkozzatok érettük, hogy a népnek jó pásztora, a jó pásztornak pedig jó nyája legyen", tanácsolta.

Látogatás a szociális központban

A prédikáció után Exc. Francisco Javier Lozano apostoli nuncius mutatott be szentmisét, majd Emődi András levéltáros szólt a Szent Jobb jelentőségéről, ismertette az apátság történetét. Ezután a vendégek átvonultak a helyi szociális központ tanulmányi házába, ahol dr. Földes Béla, a Szent István Alapítvány alelnöke és a gyermekek fogadták őket. A kicsik rövid műsorral és ajándékokkal készültek, amit a főpapok örömmel fogadtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!