ERDON Helyi hírek

2010.05.12. 13:28

Itthon is bemutatkoztak a pneumobilok

<p>Nagyvárad - A hétvégén Egerben megrendezett pneumobilversenyen részt vevő, a Nagyváradi Állami Egyetemen felépített járműveket mutatták be szerdán a sajtó munkatársainak.</p>

A szerdán délelőtt, a Nagyváradi Egyetemen tartott bemutató előtt prof. univ. Fodor Dinu Mircea számolt be lapunknak arról, hogy április 17-én és18-án   Miskolcon szervezett elektromobil versenyen vettek részt egy járművel, a múlt pénteken és szombaton pedig az egri pneumobilversenyre neveztek be három sűrített levegős kocsival. A nagyváradiak által Egerben elért eredményekről szerdai lapszámunkban már beszámoltunk, melyek kapcsán Dinu hozzáfűzte:  „Jobb eredményeket is elérhettünk volna, csak péntek délután sajnos hatalmas vihar volt Egerben, és elázott a pneumobiljaink eletktronikai vezérlése.”

 
Működési elv

Dr. Vesselényi Tibor az egyetem Mechanika karán működö mechatronika tanszék egyetemi adjunktusa a konstrukció lényegéről beszélt lapunknak: „Az általunk tervezett járművet  moduláris elemekből raktuk össze, azaz aluminiumváza van, amelyet csavarokkal fogtunk össze. Ez nem egy klasszikus megoldás, mert a többi csapat hegesztett vázzal indult. A motorban az a lényeges, hogy energiamegtakarítást érünk el azzal, hogy az első hengerpár levegőjét nem engedjük ki a levegőbe, hanem újrahasználjuk a második hengerpárban, tehát kétlépcsős energiafelhasználásról beszélhetünk.” Vesselényi hozzátette: „a pneumobil sűritett levegővel működik. Egy tartályból sűritett levegőt engedünk a hengerekbe, ami környezetbarát megoldás, hiszen így nincs robbanás, noincs égés, nincsenek égéstermékek. Ez nem egy teljesen új koncepció, ugyanis1920-ban San Franciscoban már voltak ezen az elven működő tömegközlekedési járművek. Ma már tudunk olyan technikai hétteret biztosítani, hogy széles körben elterjedjen a pneumobil, és így városokban, ahol nagy a szennyeződés, ezeket mindenképpen lehet használni.” A műszaki elvek felvázolása után az egri versenyen részt vevő egyetemisták az új könyvtárépület elé toltak ki két pneumobilt és egy elektromobilt, melyekkel hosszú perceken át köröztek a betonon az újságírók fényképvakuinak fényében.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!