ERDON Helyi hírek

2010.05.14. 07:03

Feltámadási menet Érsemjénben

<p>Bihar megye - Többszörös ünnepet ültek az érsemjéni római katolikus templomban Urunk mennybemenetele napján, csütörtökön, a délután tartott szentmise keretében.</p>

Az ünnepség a templomban kezdődött a Zamárdiból indult Feltámadási Menet fogadásával. A magyar nemzet összefogását szimbolizálva, településről településre a helyi egyházak, önkormányzatok támogatásával halad a feltámadási menet jelvénye, amelyre minden település a saját szalagját tűzi rá, és felvállalja, hogy a következő állomásra el is jutatja azt. Így érkezik Érsemjénbe is immár hagyományként, évek óta Nagykárolyból, s jut el a semjéniek által másnap Margittára. A feltámadási jelvény átvételét Kardos Nikolett szavalata tette ünnepélyesebbé.
 
A tettek fontosságáról
 
Borsi Imre Lóránt helyi plébános szentbeszédében a rendelkezésünkre álló idő értékes felhasználását hangsúlyozta, példaként állítva Jézust, aki mennybemenetele előtt egy tökéletes földi életet tudhatott maga mögött, amely követendő minta minden keresztény ember számára. A szentmise után az ünnepség a templom udvarán lévő Simonyi óbester - emléktáblánál folytatódott. Először Balazsi József polgármester beszéde hangzott el, melyben a magyarság összefogását szorgalmazta. Aggodalmát fejezte ki, hogy olyan időket él nemzetünk, amikor többen munkálkodnak a széthúzáson, mint az összefogáson. Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány elnöke a tettek fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a szavak semmit sem érnek a tettek nélkül.
 
Korabeli nóták
 
A köszöntők után dr.Csohány János teológus, egyetemi tanár méltatta Simonyi József húszár ezredest, akit a legvitézebb magyar huszárként emlegetnek. Ezután Erdei József,a Wass Albert társaság elnöke egy Borsi I. Lóránt, valamint egy Juhász Gyula verset adott elő. Az ünnepség a helyiek verses énekes előadásával folytatódott. Nagy Bettina és Keresztúri Zsuzsanna versekkel és énekkel, illetve Geszti László és Venkli István korabeli nótákkal tették igazán felemelővé a megemlékezést. Az ünnepség nemzeti imádságunk a Himnusz közös eléneklésével végződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!