ERDON Helyi hírek

2010.05.07. 11:17

Egy este, három falugyűlés

<p>Bihar megye - Hegyközpályi község mindhárom településén falugyűlést tartottak csütörtök este. Somogyi Lajos polgármestert elkísérte „körútjára” Lakatos Péter parlamenti képviselő is.</p>

Kiadós záport követő szivárvány rajzolódott az égre, amikor Hegyközújlak iskolájába gyülekeztek az érdeklődők. Somogyi Lajos polgármester egy osztályteremnyi megjelentet köszönhetett. Beszámolt arról, mit sikerült megvalósítani a megválasztását követően akkori terveiből, illetve arról, milyen munkák vannak kivitelezés alatt, vagy egyelőre tervben. A község egészét érintő dolgokat mindhárom helyszínen elmondta. Így azt, hogy a hivatalt az önkormányzat 3.8 millió lejes adósságával vette át, ami a megkezdett beruházásokból adódott – ezt 700 ezerre „tornázták” le. Az elöljáró – a hasonló tisztségviselők között ritkaságként – elégedett az idei költségvetésükkel, 600 ezer lejt kaptak a megyei önkormányzattól.

Ravatalozók, utak

Mindhárom településre érvényes, hogy ravatalozó építésébe kezdenek, az ezekre kapott 190 ezer lejt egyenlően osztják 3 felé, és azonos terv szerint fog készülni. Járdák javításársa 60 ezer, utak kövezésére 50 ezer jut. Egy olyan pályázatuk van leadva, mely mindhárom falu útjainak aszfaltozását célozza. Az újlakiakat különösen érinti, hogy a bekötőút különlegesen rossz 700 méteres, Csatárhoz tartozó szakaszát saját adminisztrálásba veszik, a javításra egyelőre 100 ezer lejt tudtak félretenni. Az új vízhálózat fővezetékének 90%–a a földben van, 50 háztartást már csatlakoztattak, a tartály épül. A hegyközszáldobágyi kultúrházban, ahol Hevesi Ilona alpolgármester is csatlakozott az elöljárókhoz, a kultúrházban tudhatta meg mintegy 40 lakos, hogy lesz vízhálózat, az egyik út javítása pedig azért állt meg, mert „jön” a kanalizálás.

Hozzászólások, válaszok

Hegyközpályi kultúrháza igen csak tágas volt a megjelent 15 személynek, a polgármester hiányolta a távol maradt helyi tanácsosokat. A településen elkészült a sportcsarnok, a közművesítése helyi erőből történt, előtte parkolót építenek. Befejezték a főút menti parkot, tervezik a Polgármesteri Hivatal felújítását, a kultúrház felszerelését. Mindenütt zajlottak kulturális események, falunapok. A hozzászólások zömében az utak állapotáról, az adókról, földügyekről szóltak. Lakatos Péter minden helyszínen válaszolt a neki intézett, vagy országos vonatkozású kérdésekre. A pár óra alapján megállapította, hogy például a jólét fogalma is mennyire viszonylagos, hiszen míg egyik helyen az utak javítását várják, a másikon már fekvőrendőrt szeretnének a gyorsan haladók ellen. Azt is hozzátette, mintegy zárszóként: akik nem jöttek el a találkozókra, később ne hivatkozzanak arra, hogy nem tájékoztatták őket a közösség dolgairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!