ERDON Helyi hírek

2010.05.17. 12:17

Civil Honfoglalás Ópusztaszeren

<p>Bihar megye - Vasárnap este zárult a II. Civil Honfoglalás – Civil Szerződés című konferencia Ópusztaszeren. A nagyváradi szervezeteket a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), valamint a Klebelsberg Kuno Szakkollégium képviselte.</p>

Május 14-16. között került megrendezésre Ópusztaszeren a II. Civil Honfoglalás – Civil Szerződés, Kárpát-medencei nemzetközi civil konferencia. A találkozó egyik fő célja volt, hogy a magyarországi 7 régió és a határontúli 7 régió civil szervezetei ismertessék munkájukat egymással, valamint, hogy határokon átnyúló, a magyarság megmaradását biztosító civil kezdeményezéseknek vessék meg az alapjait.

Több fajta tevékenységgel rendelkező szervezet képviseltette magát, így volt többek között tudományos-, kulturális-, politikai-, oktatási-, egészségügyi-, szociális-, ifjúsági-, és hallgatói szervezet is.

A rendezvény kezdeményezői és egyben főszervezői Baksa József a zalaegerszegi Humán Európa Szövetségtől, valamint Ácsné Ferenczi Ildikó a szegedi Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítványtól voltak.

Összesen közel 100 civilszervezet képviseltette magát Magyarországról, Vajdaságból, Muravidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Drávaszögről és Erdélyből. Az erdélyi régiót többek között a 113 civilszervezetet tömörítő Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MaCiSZESZ) képviselte, Dr. Bodó Barna elnök személyében. aki a szövetség legújabb kezdeményezésről tájékoztatta a jelenlévőket. A szövetség egy javaslatcsomagot készített el a Magyar Állam által biztosított határontúli támogatáspolitika megreformálásáról, melyhez a kárpát-medencei magyar civilszervezetek támogatását kérte. A nagyváradi szervezeteket a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), valamint a Klebelsberg Kuno Szakkollégium  képviselte.

A bemutatkozások, a programegyeztetések mellett egy fontos ceremónia is része volt az eseménynek. Minden régió egy vezért választott magának, aki a következő egy évben képviselni fogja a régiója civilszervezeteit a most megalapított Civil Honfoglalás nevű mozgalom keretében. A megválasztott összesen 14 régiós vezér jelképes vérszerződést kötött egymással, majd ezt követően letették az esküt.

Az erdélyi régió képviselőjének a következő egy évre Szabó Attilát, a Klebelsberg Kuno Szakkollégium elnökét választották. A rendezvény zárásaként, mintegy a ceremónia megkoronázásaként minden szervezet képviselője közösen ellátogatott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a Feszty-körkép előtt tették le jelképesen a jövőbeni szoros együttműködés alapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!