ERDON Helyi hírek

2010.05.30. 17:45

Búcsúünnepség volt Várad-Szőlősön

<p>Nagyvárad - Szentháromság vasárnapján búcsúünnepséget tartottak a várad-szőlősi katolikus templomban. Szentbeszédet Giosanu Leonard tenkei plébános mondott, a Szent János könyvéből vett részlet alapján.</p>

Vasárnap délben ünnepi szentmisét tartottak a közelmúltban gyönyörűen felújított várad-szőlősi római katolikus templomban. A szent hajlékot zsúfolásig megtöltő híveket Ft. Giosanu Leonard tenkei plébános köszöntötte, aki a vallásos esemény szónoka és főcelebránsa volt. Arra hívta fel a figyelmet: a keresztény világ a Püskösd és az Úrnapja közé eső vasárnapon a hit legmélyebb titkát, vagyis a Szentháromság egy Isten titkát ünnepli. Emberi ész ezt nem tudja felfogni, a logika sem tudja megmagyarázni, csupán meghajlunk előtte, mert érezzük az isteni szeretet különböző megnyilvánulási formáit.

Az evangélium Szent János könyvéből szólt. Prédikációjában a tisztelendő arra emlékeztette az egybegyűlteket: Krisztus után 64-68. körül az őrült Néró felgyújtotta Rómát, s tettét rákente a keresztényekre. Tehette ezt bátran, hiszen akkoriban egy új, titokzatos és veszélyes vallásos közösségnek tartották őket, akikról nem sokat tudtak. Akkor és napjainkban is csupán a keresztény vallásokra jellemző az élő szeretet, mely jó lenne, ha nem csak a szavak szintjén, hanem a gyakorlatban is működne. Forrongó, lázadó és tiltakozó, bizonytalan jövőjű világunkban ugyanis fontos lenne, hogy felismerjük: minket a szeretet kell irányítson, hangsúlyozta a plébános.

 Küldetésünk van

 A Szentháromság egy Isten nem egy matematika képlet vagy filozófiai fejtegetés, mert túl véges ahhoz, hogy e mély titkot felfogjuk. Az Atya teremtett és teremt, az Isten fiú megváltott minket és közbenjár értünk, a Szentlélek Úristen pedig megszenteli életünket. Megannyi megnyilvánulási formája létezik tehát a Mindenhatónak. Isten minket is teremtő munkatársának hív, küldetést ad nekünk, mert nem véletlenül születtünk oda, ahova. Jézus nem csupán jót tett és megváltott, hanem munkája eredményeképpen a Mennyei atya örökösei, Krisztus társörökösei lettünk, a Szentlélek pedig, mint az igazság lelke, erőt adott az apostoloknak ahhoz, hogy kiállva a népek elé, hirdetni tudják az evangéliumot. Ugyanilyen lelki küldetésünk van nekünk is, tegyük tanítványokká előbb önmagunkat, majd a családunkat, a nagyobb közösségeket, tanácsolta a tisztelendő, akinek a mise végén Ft. Pálos István kanonok, a várad-szőlősi templom plébánosa mondott köszönetet az elhangzottakért.

 Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!