ERDON Helyi hírek

2010.05.20. 14:14

Andrei Marga: nincs világválság

<p>Nagyvárad - A volt oktatási miniszter szerint világválság nincs, viszont Romániát valóságos krízissorozat sújtja.</p>

Szerdán Nagyváradra látogatott Andrei Marga filozófus, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem rektora, volt tanügyminiszter. A nagytekintélyű tudós első publikus megjelenése a Lotus bevásárlóközpont könyvesboltjában volt, ahol két nemrégiben megjelent kötetét mutatták be az érdeklődőknek, majd este hat órától a nagyváradi polgármesteri hivatalban tartott előadást a válságról a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fennállásának alkalmából szervezett ünnepi eseményen. Marga a városháza nagytermének teltházas közönsége előtt már előadása legelején leszögezte azt, hogy nem beszélhetünk világválságról, hiszen Kína, mely 2009 óta a világ első számú termelőjévé vált, nyolc százalékos gazdasági növekedést mutatott fel, de környezetünkben is több ország van növekedési pályán.

 
Románia válságország
 
Ezzel szemben Romániát valóságos válságáradat sújtja, de nem azért, mert a nemzetközi helyzet kedvezőtlen, hanem mert az ország maga generálta saját válságát, fejtegette Marga. Romániában tökehiányból számazó krízis van, valamint a közigazgatási inkompetencia és a döntéshozók inkompetenciájának válsága van. A következő a sorban a szakmaiság hiányából fakadó krízis, ami ugyan egész Európára jellemző az oktatási rendszer hanyatlása miatt, de Románia ebben is élen jár. Marga megemlítette a munkaetika válságát, az intézmények működésének válságát, és mindezt az ország tetézi azzal, hogy elizolálja magát nemzetközi színtéren is, és még az Unióban sem aknázza ki lehetőségeit.
 
Alkotmányos válság
 
Romániában az alkotmány elbitorlása zajlik, folytatta Marga, ugyanis bár van alkotmány, de nincs alkotmányosság, mert az államfő azt képzeli magáról, hogy ő harcban kell álljon bizonyos csoportokkal, ahelyett, hogy az intézmények, a társadalom alkotmányos működését felügyelné. Az a fajta elnöki rendszer, melynek kiépítésére a jelenlegi román politikai hatalom törekszik, az afrikai rezsimekre emlékeztet, tette hozzá Marga. A legfelsőbb politikai vezetők a kommunista rendszerben alkalmazott módszerrel élnek: inkompetens embereket tesznek magas beosztásokba azért, hogy ezek ne veszélyeztessék a legfelsőbb elit érdekeit, továbbá, hogy rájuk háríthassák a hibákat, mondta az előadó, aki a gazdasági, etikai megújulásban, és az inkompetens elit leváltásában látja a krízisből való kivezető utat. Az előadás után kérdéseket ettek fel az érdeklődők az előadás kapcsán.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!