ERDON Helyi hírek

2010.05.07. 12:16

A dobraiak a helyi jellegzetességeket népszerűsítik

<p>Szatmár megye - A Tövishát Mikrorégióhoz tartozó Dobra helyi akciócsoportot hoz létre, hogy kidolgozza, mi az, amit a Leader–program keretén belül meg tud valósítani.</p>

A Leader–program keretén belül lehívható pénz felhasználásával próbálja meg községfejlesztési és turisztikai terveit megvalósítani a Tövishát Mikrorégió, melyhez Dobra, Alsószopor, Bogdánd, Hadad és öt Szilágy megyei község, valamint 16 civil szervezet, egyház, non-profit szervezet és cég tartozik. Fekete Bertalan, Szopor község alpolgármestere, a Tövishát Mikrorégió vezetőségi tagja ezekben a napokban vesz részt egy kolozsvári tanfolyamon, amelyen ismereteket szerez azzal kapcsolatosan, hogy miként lehet megalakítani és működtetni az akciócsoportokat és hogyan kell kidolgozni a mikrorégió stratégiáját:

— A Leader–program első szakaszán készült pályázat során a Tövishát Mikrorégió 63 ezer eurót nyert el, ennek az önrésze községenként 6 ezer lej — tudtuk meg Fekete Bertalantól. — Az összegnek egy részét olyan tanácskozások megszervezésére használtuk, amelyeken az érintett községek képviselői megismerkedtek a program által biztosított lehetőségekről, az elnyerhető pénzek felhasználásáról és a pályázat készítések módjáról, illetve arról, hogy milyen tervek megvalósítására lehet pályázni. Ugyancsak az elnyert pénzből finanszíroztuk a tokaji (Magyarország), a sárréti (Bihar megye) és a spanyolországi tanulmányutat.

Dobrai tervek

— Mivel Dobrán nincsenek különösebb turisztikai látványosságok, a népi hagyományokat, a népszokásokat és az itteni jellegzetességeket szeretnénk népszerűsíteni. A dobrai vörösbor szinte egyedülálló a térségben. Jöttek olyan európai uniós ajánlások, hogy a magántermő szőlőt nemes fajtákra kell cserélni, de mi ezt esztelenségnek tartjuk. Nem tudunk annyi szőlőt termeszteni, hogy az abból készült bort ne tudnánk eladni. A vevők házhoz jönnek. Nem találjuk a magyarázatot, hogy miért kellene ezt a szőlőt kicserélni? Egy másik helyi jelegzetesség a dobrai méz. Ezt is csomagolt formában, felcímkézve akarjuk forgalmazni. Megpróbálunk kisválalkozásokat létrehozni pintérek és szőttes készítők számára, valamint csomagolt formába próbáljuk meg forgalmazni a házilag készített csigatésztát. Ebben számítunk a Leader–program segítségére — tette hozzá Fekete Bertalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!