ERDON Helyi hírek

2010.04.26. 14:17

Találkoztunk boldog cigányokkal

<p>Bihar megye - Érmihályfalván első ízben rendeztek ünnepséget az elmúlt vasárnap abból az alkalomból, hogy április 8. a romák világnapja. A rendezvényen „természetesen” a zene és a tánc dominált.</p>

Az Egyesület Nemzetek Szervezete 1971–ben az I.Roma Világkongresszus tiszteletére nyílvánította a Roma Kultúra Világnapjává április nyolcadikát. Ennek alkalmából először tartottak rendezvényt a város lakosságának mintegy 5%–át kitevő etnikum számára Érmihályfalván. Vasárnap délután a helyi kultúrház nézőtere mintegy kétharmadáig telt meg az eseményre, melyen először Boka Katalin, a Polgármesteri Hivatal szakreferense köszöntötte a megjelenteket, majd Kulcsár Ágnes tanítónő ejtett szót a romák történelméről, mondavilágáról, a világnapról. A pedagógus a helyi cigányság egyik avatott ismerője, aki azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy az érmihályfalvi cigányok már elvétve beszélik saját nyelvüket, nemrégiben a diákok tantárgyversenyt nyertek Nagyváradon.

Eredeti népdal és műmulatós

Az ünnepi műsor előkészítésén Kulcsár Ágnes mellett Darabont Aliz zenetanárnő dolgozott. A programban I.–VIII. osztályos diákok, illetve néhány felnőtt is szerepelt. Elsőként a Gélém, gélém (Mentem, mentem) kezdetű cigányhimnusz hangzott el (ebből idézet a cím), amit – himnuszhoz illően – állva hallgatott a közönség, majd eredeti népdalokat énekeltek a gyerekek cigányul. A néptánc esetében már nem volt fellelhető az eredetiség, mivel egyaránt ropták román nyelvű manelére és magyar műmulatósra. A fellépőknek (és általában a cigányoknak) nem szempont a dalok nyelvezete, a ritmusra figyelnek, tudtuk meg a felkészítőktől. Ezt bizonyította, hogy cipőben, zokniban vagy éppen mezítláb is táncoltak, de nem ám csak a színpadon, az előtt is voltak, akik hamarjában lerúgták az ünneplő magassarkút. A műsor amúgy „interaktív” volt, hiszen a színpad és a nézőtér között a szó szoros értelmében volt átjárás, aki az egyik pillanatban még itt, a másikban már ott táncolt, tapsolt, és láthatóan jól szórakoztak.

Ajándékosztás is volt

A teremben jobbára a Dihenes negyedbeli közösség képviseltette magát, a Bank utcai nem. Előbbiből is sokan elmaradtak, mivel az utóbbi időben olyan vallási közösséghez csatlakoztak, mely tiltja a zenés–táncos mulattságot – ez igen „fájdalmas” tiltás lehet, ismerve genetikailag kódolt temperamentumukat. Az eseményre sem a Prefektúra, sem a megyei romapárt meghívottja nem érkezett meg, ellentétben Kovács Zoltán polgármesterrel, aki arra fívta fel a figyelmet, hogy fontos és hasznos lenne feléleszteni a cigányság hagyományos mesterségeit, értékeit. Már a műsor közben, majd utána is süteménnyel és üdítővel kínálták a közönséget, a végén pedig minden fellépő ajándékot kapott. Mivel ez volt az első ilyen ünnepség, jövére várhatóan már többen vesznek részt rajtra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!