ERDON Helyi hírek

2010.04.30. 13:41

Renoválták a belső díszítéseket

<p>Bihar megye - Csütörtök délben sajtótájékoztató keretében történt meg a Nagyváradi Állami Színház belső renoválása során az úgynevezett második lépcső befejezését követő hivatalos műszaki átadás.</p>

A Nagyváradi Állami Színházba továbbra is a művészbejárón lehetett bejutni, ám a nézőtérről eltűnt az állványzat, csupán a színpad előtt volt még meg egy része. A székek nélküli nézőtér érdekes módon sokkal kisebbnek tűnik, mint amikor be van rendezve. Az újságírókat Biró Rozália alpolgármester köszöntötte elsőként, felelevenítve, hogy az épület belső felújítása három lépcsőben történik. Az elsőt a tavaly augusztusi momentum jelentette, amikor a Megyei Tanács fennhatósága alól a Helyi Tanácséba került, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy a Polgármesteri Hivatal felügyeletével megkezdődhetett a kivitelezés.

Megszépült az épületbelső

Az eseményen jelen volt a színház igazgatója, Lucian Silaghi, a Szigligeti Társulat igazgatója, Dimény Levente, de a munkát végzett cégek vezetői, képviselői is. Pafka Ernő, a renoválás tervezője ismertette az elvégzett munka részleteit, leszögezve, hogy a látszat annyiban csal, hogy az említett második munkafázis azért nem tűnik befejezettnek, mert a falakról hiányzik (egyelőre) a borítás. Ellenben a díszítések felújítása a nem szakember szemével nézve is jól sikerült.

Pafka Ernő egyebek mellett elmondta, hogy renoválás során megszépültek a falak, a lámpatestek, a csillár. Ahol szükség volt rá, ott pótlásokat is végeztek a domborművek, a belső stukkódíszek felújításánál. A lambéria és az ajtók esetében a korábbiakat hozták rendbe, természetesen ott is elvégezve a pótlásokat. Kicserélték az elektromos hálózatot, illetve a hangosításhoz szükséges vezetékrendszert (utóbbi esetében a műszaki berendezéseket később kerülenk a helyükre).

Vigyáztak a részletekre

A fűtésrendszer esetében a "felderítés" szakaszában tartanak, de máris több teherautónyi szemetet szállítottak el a csatornákból. Vigyáztak, hogy a lehető legnagyobb mértékben megőrizzenek minden egyes díszítő elemet, hiszen azok is hozzátartoznak a színház hangulatához, tette hozzá Pafka Ernő. A renoválás "harmadik lécsőjébe" tartozik majd a bútorozás, az előterek padlózatának rendbetétele, illetve az eddigieket követő befejező munkálatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!