ERDON Helyi hírek

2010.04.23. 07:45

Lorántffy Zsuzsannára emlékeztek

<p>Marosvásárhely – Ünnepi műsorral emlékezet Lorántffy Zsuzsanna halálának 35o-ik (1660 április 18) évfordulójára a fejedelemasszony nevét büszkén viselő Kulturális Egyesület.</p>

A fejedelemasszony életét és közösségformáló tevékenységét méltatta ünnepi beszédében Ötvös József református esperes. Kilyén Ilka színművésznő, felolvasta a férjéhez, I Rákóczi György fejedelemhez intézet egyik levelét, levél mely sorain át a férjéért aggódó asszony mutatkozik meg. Az Amicus Cristi együttes egyházi énekekkel, imádságokkal és Istenhez intézet Reményik versekkel gyönyörködtette a szép számú közönséget.

Lorántffy Zsuzsanna támogatta a templomok szépítését is. A fejedelemasszony e jótékony tevékenységét folytatni szeretné a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület is. A Kultúrpalota Tükörtermében megrendezett emlékünnepségen a fejedelemasszony nevét viselő egyesület bemutatta azt a két hímzett terítőt amelyek a Kolozs megyei Kackó református templomának Úrasztalát, és Szószékét fogják ékesíteni.

Lorántffy Zsuzsanna1600-ban Ónod várában született Lorántffy Mihály és Zeleméri Borbála leányaként. 1608-ban költözött Sárospatakra, ekkor lett a családé a pataki uradalom. 1616. április 18-án lett a 23 éves borsodi főispán, ónodi kapitány, Rákóczi György felesége, akivel 32 évig boldog házasságban élt.

1630-ban I. Rákóczi Györgyöt Erdély fejedelmévé választották, és a következő évben a család Erdélybe költözött, de vagyonuk központja továbbra is Sárospatak maradt, és a fejedelemasszony ezután is sokat időzött Sárospatakon. Férje oldalán tevékenyen részt vett a családi birtokok kormányzásában, majd a Habsburg-ellenes hadjáratok idején a katonafogadásokban és csapatszervezésekben is. Kitűnő gazda és kertész, nagy pártfogója a kálvinista egyházi és iskolai intézményeknek. A pataki kollégium sorsa különösen szívügye volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!