ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 16:46

Jövőre költözhet a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal

<p>Szatmár megye - Megkezdődtek a felújítási, átalakítási munkálatai a <strong>nagykárolyi Arany Szarvas Fogadó</strong>nak. A műemlék értékű ingatlanba a felújítást követően, a polgármesteri hivatal apparátusa tenné át székhelyét.</p>

Bár kívülről semmi látványosabb jel nem utal arra, hogy munkálatok folynának az egykor szebb napokat látott ingatlanban, a zajok arra engednek következtetni, hogy megkezdődtek a munkálatok a nagykárolyi egykori Arany Szarvas Fogadó épületének belső részében. Az épület korábban már betöltötte a városháza szerepét, mégpedig az 1890-1968 közötti időszakban.

Kovács Jenő polgármester nem sokkal mandátuma megkezdését követően, mint megvalósítás előtti tervről beszélt a fogadó felújításáról és ismét városházzá történő avanzsálásáról. Az elöljáró akkor kifejtette, hogy az az épület tökéletes erre a célra, sokkal inkább mint a jelenleg is használt épület. „Hatalmas ülésteremmel rendelkezik és a termek elrendezése is sokkal ésszerűbb, mint a jelenleg használt épületé”- sorolta akkor érveit Kovács.

Az elméleti felvetést, később számadatokkal alátámasztott érvelés követte. A jelenleg polgármesteri hivatalként funkcionáló épületet ugyanis visszakapta egykori tulajdonosa, így használatáért az önkormányzat tetemes bérleti díjat fizet. Havi 12 ezer lej és az ehhez hozzáadott áfa összegéért bérlik az ingatlant.

A jelenleg használt polgármesteri hivatal állapota is meglehetősen „lelakott”. A tetőszerkezet hibái miatt a plafon beázik, az ablakok rosszul zárnak. Mivel megvásárolni nem áll szándékában az önkormányzatnak ezt az ingatlant, hiszen akkor további horribilis összegeket kellene ráköltenie, elkezdtek foglalkozni az Arany Szarvas Fogadó felújításának gondolatával.

Ez utóbbi felújítására 14 hónap áll a kivitelező konzorcium rendelkezésére. A munkálatokat ugyanaz a cégcsoport végzi, amelyik a Károlyi-kastély felújítására kiírt tendert megnyerte. A felújítási munkálatokat kölcsönből finanszírozza az önkormányzat, kifizetni pedig öt év alatt fogják a munkálatokat. A végrehajtott munkálatok összköltsége 6 581 000 lej. Az Arany Szarvas Fogadó még Ybl Miklós kézjegyét is őrzi magán, így remélhetőleg a minőségi munkavégzés érdekében ezt is figyelembe veszik a felújítást végzők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!