ERDON Helyi hírek

2010.04.22. 09:23

Ingyenes tájékoztató munkaszolgálatosoknak

<p>Nagyvárad - Szerda délután Pető Csilla parlamenti képviselő nagyvárad-rogériuszi irodájában Rollinger György, a Romániai Volt Munkaszolgálatos Katonák Partiumi Egyesületének alelnöke nyújtott tájékoztatást.</p>

Szerda délután Pető CsillaRMDSZ-es parlamenti képviselő nagyvárad-rogériuszi irodájában Rollinger György, a Romániai Volt Munkaszolgálatos Katonák Partiumi Egyesületének alelnöke nyújtott ingyenes tájékoztatást az érintetteknek, illetve hozzátartozóiknak. A 2002/309-es számú törvény értelmében ebbe a kategóriába tartóznak azok a férfiak, akik 1950-től kezdve 1961-ig bezárólag hosszabb-rövidebb ideig az úgynevezett Munkaszolgálat Általános Igazgatósága (DGSM) keretében teljesítettek katonai-, jobban mondva munkaszolgálatot, Románia területén. Tulajdonképpen azokat vitték így el, akik politikailag alkalmatlanok voltak a normális katonai szolgálatra. A jogszabály értelmében napjainkban mentesülnek az ingatlanadó, illetve a rádió- és tévéilleték befizetése alól, s a nyugdíjukat egy nevetségesnek mondható pótjáradékkal egészíti ki az állam.

Feljegyezte az ügyeket

A meghallgatáson körülbelül egy tucat személy kért tanácsot az alelnöktől. Problémáikat Rollinger György feljegyezte, azzal az igérettel, hogy utánna néz a dolgoknak. Olyan ügyek is akadtak, melyekről még a helyszínen kiderült, hogy más kategóriákba sorolandóak. Valakinek az ismerősét például a második világháború végén Ausztriában fogták el az oroszok, mint katonát, majd a Szovjetunióba vitték, s egy ukrajnai munkatáborban halt meg. Ebben az esetben az alelnök nem segíthetett, hiszen a 2002/309-es számú törvény csupán azokra a volt munkaszolgálatokra vonatkozik, akiket Románia területén dolgoztattak.

Egy hölgy azt javasolta: a nyugdíjpontok kiszámításakor a katonaként töltött évek ne csupán régiségként legyenek kezelve, hanem úgy számítsák, mintha minimálbér járt volna érte. Egy férfi azt sérelmezte: annak ellenére, hogy nyolc hónapon keresztül, beleértve a téli időszakot is, egy Fekete-tenger melletti erődítménynél teljesített munkaszolgálatot, szinte minimális összeget kap nyugdíjként. Többször is felmerült ugyanakkor: jár-e adókedvezmény a volt munkaszolgálatos katonák özvegyeinek?

A tanácsadás a jövőben is folytatódik, legközebb várhatóan a május 8-i vársáncbeli majálison lesz ilyen.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!