ERDON Helyi hírek

2010.04.23. 15:05

Gazdasági vetélkedő a PKE-n

<p>Nagyvárad - Utolsó rendezényeihez érkezett pénteken az egész héten át tartalmas programokkal zajló Egyetemi Napok a Partiumi Keresztény Egyetemen. Az felsőoktatási intézet vezetősége elégedett az esemény sikerével.</p>

Pénteken ünnepélyes keretek között nyitották meg a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Vetélkedőt, illetve a IV. Partiumi Közgazdasági Napokat a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), mely ebben az évben rendhagyó módon az egyes szakok napjait tömörítő Hétfőtől Péntek Van elnevezésű rendezvénysorozat programjába illeszkedett be a német és az angol tanszék - szintén pénteki - programjaihoz hasonlóan. Katona Tibor, a diákszervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy nyolc csapat, összesen 24 személy nevezett be a gazdasági vetélkedőre, melynek idei témája a romániai turizmus fejlesztési lehetősége, valamint a projektírás. Az eddigi évektől eltérően idén nem érkeztek külföldről is hallgatók, kizárólag a PKE-ről és a nagyváradi Állami Egyetemről. A vetélkedő mellett szakmai előadásokkal is színesítették a két napon át tartó programot.

Határozott jövőkép

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az egyetem vezetőtanácsának elnöke is, aki gratulált a fiataloknak és a szakoknak az Egyetemi Napok megszervezéséhez. Jó ötletnek tartja azt, hogy integrált formában szervezték meg az eseményt, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a tanügyi sztrájk - mely hosszú évek botrányos tanügyi politikájának tudható be - közbeszólt és a tanítási szünnap miatt kevesebb középiskolás jött el a csütörtöki nyílt napokra. Elmondta: a PKE a magyarországi politikai helyzetre való tekintettel is határozott jövőképpel rendelkezik, a megújuló nemzetpolitika érvényesülésével ugyanis több támogatásra számíthat a tanintézet. Végül arra buzdídotta a gazdasági vetélkedőn részt vevő fiatalokat, hogy ne csak szakmát, hanem hivatást is vállasszanak; továbbá merjenek szerepet vállalni a gazdasági életben, hiszen nagy szüksége van az erdélyi magyarságnak a reál profilú értelmiségre.

Előadások, vetélkedők

Dr. János Szatmári Szabolcs rektor is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik szervezői munkájukkal hozzájárultak a PKE belső közösségének formálásához, ugyanakkor nem csak kivitték a nyilvánosság elé az egyetemet, hanem az érdeklődőket is behozták az intézet falai közé. Dr. Bíró András Csaba dékán beszédében a rendszerváltó Tőkés László magára vállalt szerepét emelte ki Románia első akkreditált magyar egyetemeként működő PKE alapításában és sikeres működésében. Végül Tasnádi Attila főszervező ismertette a két nap gazdag programját. A nap folyamán két prezentáció is elhangzott Szakáli István-Lóránd és Szakáli Erzsébet előadásában. Mindeközben a német és az angol szak is megtartotta rendezvényeit. A Shakespeare teremben különböző interaktív játékokra, majd egy filmvetítésre került sor az angol tanszék szervezésében. A németesek a temesvári német nyelvű színház igazgatójának, Lucian Varsandannak az előadását hallgathatták meg, majd Opitz Antónia németországi vendégtanár szervezésében kvízjátékra került sor. Végül a fiatalok szervezett csoportja egy szentjobbi kiránduláson vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!