ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 13:45

"Fontos, hogy erős anyaországunk legyen"

<p>Nagyvárad - Az anyaországi országgyűlési választásokat, a határon túli magyarokra vonatkozó politikára gyakorolt hatását értékelte portálunknak Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.</p>

- Azt gondolom, önmagában az, hogy egy komoly választói támogatással rendelkező párt került a magyar parlamentbe, s alakíthat stabil kormányt, pozítiv folyamatnak minősíthető. Ha arra gondolunk, hogy ezzel a letisztult erővel a mi sajátos ügyeikben, a román-magyar kérdésekben segítséget tudnak nyújtani, s egységessé és erőteljesebbé válhat a szomszédságpolitika, akkor én ezt egy pozítiv folyamatnak itélem. Remélem, hogy az az elv, illetve nemzetegyesítő politika, amit annak idején még Antall József fogalmazott meg- aki elsőként nevezte magát tizenötmillió magyar miniszterelnökének-, miszerint az anyaországiak a határon túli politizálásban azt támogatják, ami a határon túli magyarok számára jó, s ezt utóbbiak fogalmazzák meg, folytatódni fog. Az RMDSZ-nek és az erdélyi magyarságnak a legfontosabb, hogy erős anyaországunk legyen. Egy gyenge Magyarország ugyanis, bárki vezeti is azt, kevesebb dolgokban tud nekünk segíteni. Szerintem tehát Magyarországnak meg kell erősödnie, és mint erős anyaországnak, támogatnia kell a romániai magyarságnak szülőföldön való boldogulását, nemzeti közösségünknek a megerősödését.

Kettős állampolgárság

A Bihar Megyei RMDSZ a kettős állampolgárság ügyére már több alkalommal reagált, legutóbb külön csak mi gyűjtöttünk erre aláírást, emlékeztetett a politikus. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy ez egy olyan lehetőség, ami ha megadatik, akkor sok Bihar megyei élni fog vele, akárcsak a magyar igazolvánnyal. Ha szükséges, akkor ebben a kérdésben, azt amit eddig is megtettünk, újra megtesszük, hogy ne csak választási igéret maradjon. Nem hiszem azt, hogy a kettős állampolgárság megadása egy kivándorlási hullámot indítana el, hiszen akik el akarták hagyni a szülőföldjüket, eddig is megtehették, semmi sem gátolta őket ebben. Ugyanakkor, ha az anyaország komolyan gondolja azt, hogy szülőföldjükön maradjanak a magyarok, akkor egyensúlyozni tudja a kivándorlás félelmét egy olyan kompenzációs támogatási rendszerrel, ami a határon túli magyarok gazdasági megerősödését is szolgálja, nyilatkozta az erdon.ro-nak Szabó Ödön.

Ultrás hang

- A Jobbik és a Lehet Más a Politika (LMP) szereplése két dolgot jelent. Egyfelől azt, hogy a protest-szavazók jó része a Jobbik felé fordult, mert erőteljesebb válaszokat vár. Nem feltétlenül örülök ennek, hiszen egy ultrás hang Magyarországon a határon túli magyarok helyzetén nem feltétlenül könnyít. A fizikai és az emberi szabályok szerint is minden akcióra van egy reakció, és a kisebbségi lét szempontjából nem számít elhanyagolandó tényezőnek az, hogy amit esetleg az anyaországban egyesek felelőtlenül kijelentenek, azok legalább ugyanolyan felelőtlen válaszokat kapnak a határon túliakkal szemben a többségi társadalom tagjaitól. Nem is merek arra gondolni, mi történne akkor, ha Romániában is felerősödne az ultranacionalista hangulat, a szórványban élő magyarokra ez milyen nyomást jelenthet. A magyarországi politikai elit hibájának tartom, hogy nem sikerült a választópolgároknak hihető és megnyugtató programokat ajánlani. A kilátástalan embernek ugyanis nagyon sokszor már csak a szélsőséges irányzatok maradnak. Másrészt az LMP-re leadott voksok szerintem ugyancsak protest-szavazatoknak minősülnek, az alakulat azokat tudta megszólítani, akik az elmúlt 20 év politikájából valamilyen szinten kiábrándultak. Nem egy ideológiai törésvonal mentén, hanem nagyrészt egy generációs váltással, egy másfajta szemlélettel való kecsegtetéssel tört előre az LMP, közölte a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!