ERDON Helyi hírek

2010.04.01. 10:10

Elsejétől drágultak a gyógyszerek

<p>Bihar megye - Bár mától nincs érvényes szerződésük a pénztárral, a gyógyszerészek, akárcsak eddig, kiadják a térített árú gyógyszereket. Átlagban 6%-kal drágultak az orvosságok elsejétől.</p>

A gond az, ecsetelte Eugenia Hamza, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetője, hogy március végén lejárt a szerződésük a pénztárral, s a Hivatalos Közlönyben nem jelent meg új keretszerződés, s arra vonatkozó utasítást sem kaptak, hogy meghosszabbodik az új. „Így aztán az orvosok jelenleg törvényes alap nélkül írják fel a gyógyszereket, a patikák pedig szintén törvényes alap nélkül adják ki a kompenzált árú készítményeket” - mondta a gyógyszerésznő.

Drágulás

Mégis, továbbra is kiadják a térített árú gyógyszereket, azokra a szóbeli tájékoztatásra alapozva, amelyeket a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár képviselőitől kaptak. „A betegeknek változatlanul szükségük van gyógyszerekre, nem hagyhatjuk, hogy kifizessék azt, ami törvény szerint kedvezményes áron járna nekik” - mondta Hamza.
Mindemellett április elsejétől átlagban 6%-kal drágultak a gyógyszerek, mivel az eddigi 4 lej helyett mostantól a 4,25 lej/euró árfolyam van érvényben. Amint dr. Budaházy István főgyógyszerésztől megtudtuk, emiatt azért nem csak az import készítmények ára változott meg, mert azokban az esetekben is, amikor a gyógyszert magát belföldön állítják elő, az alapanyagok többnyire importból származnak.

Más módszer

Amint a gyógyszerészkollégium vezetőjétől megtudtuk, júliustól valószínűleg változik a gyógyszerárak kompenzálási módja is. Erről nincsenek hivatalos információi, de az a szóbeszéd járja, hogy az új módszer szerint a kompenzálás mértékét az ugyanazon csoporton belüli legolcsóbb gyógyszer árához viszonyítják (például az augmentint a penicilin árához mérten kompenzálnák, mivel mindkettő ugyanahhoz a terápiás csoporthoz tartozik - csakhogy az előbbi jóval drágább az utóbbinál). „Ez nagyon kedvezőtlenül érintené a betegeket, de talán addigra meggondolják magukat a törvényhozók” - tette hozzá a gyógyszerész.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!