ERDON Helyi hírek

2010.04.25. 18:28

Beretzky Györgyre emlékeztek Krasznamihályfalván

<p>Szatmár megye - Krasznamihályfalván szombaton tizedik alkalommal rendezték meg a „Hazatérés Napját”. Az idén Beretzky György templomépítő egyházgondnokra emlékeztek. Előtte istentiszteletre került sor.</p>

Az idén jubilált a krasznamihályfalvi „Hazatérés Napja” nevet viselő rendezvénysorozat, amelyet az elmúlt hétvégén már tizedszer tartottak meg. Az ünnepi esemény a helyi református templomban istentisztelettel kezdődött, amelyen Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az egyházkerület főpásztora alapigeként az Ézsaiás próféta könyvének 54. részéből olvasott fel egy részletet, amely a zsidók babilóniai fogságának korszakát eleveníti fel. A püspök igehirdetésében összefüggésbe hozta Isten választott népének kilátástalan, nyomorúságos helyzetét napjaink válságos időszakával. „Ebben a helyzetben Isten úgy szólít meg minket, hogy érezzük: az igében a mi gondjainkról, a mi életünkről van szó, illetve arról, hogyan lehet ebből a helyzetből kilábalni és hogyan lehet talpraállni” - mondta, majd kihangsúlyozta az ige legfontosabb üzenetét, mely szerint Isten valahányszor próbák elé állítja az embert, mindannyiszor az ő kegyelme és irgalmassága győzedelmeskedik, amelyet az ő Fiában, a Jézus Krisztusban mutatott meg a teremtett világnak.

Emlékbeszéd, ünnepi műsor, koszorúzás

Az istentisztelet után a résztvevők a kálmándi fúvószenekar kíséretében – akik egyébként végig meghatározó szerepet játszottak előadott indulóikkal az egész ünnepség alatt – kivonultak a régi temetőkertbe Beretzky György sírjához, ahol ifj. Geréb Miklós, püspöki segédlelkész méltatta a XIX. század egyik legkiemelkedőbb alakjának jelentőségét. A lelkipásztor előadásában utalt arra, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharcban is jelentős szerepet vállalóBeretzky György egyházgondnok idejében épülhetett fel az új, ma is álló református templom a faluban, miután az előző Isten háza az 1862-es tűzvész martaléka lett. Beretzky György nemcsak anyagiakkal tudott segíteni a templomépítésben, hanem kiváló tehetségével és szervezőkészségével is – hangzott el az előadásban, amely után a Krasznamihályfalvi Református Egyházközség Ifjúsági Keresztyén Egyesületének tagjai adtak elő ünnepi műsort Jobb Domokos, az egyházközség lelkipásztorának vezetésével. Ezt követően került sor Beretzky György sírjának megkoszorúzására. A református egyház képviseletében Ft. Csűry István püspök és Nagy Sándor esperes, az RMDSZ nevében Erdei D. István és Varga Attila parlamenti képviselők, míg az önkormányzat részéről id. Geréb Miklós polgármester és Ráksi Zsolt, az RMDSZ ákosi szervezetének elnöke helyezték el az emlékezés és a kegyelet virágkoszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!