ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 09:12

Banális hibákon csúszik el a legtöbb EU-s pályázat Romániában

<p>A Regionális Operatív Program keretében a mikrovállalkozások számára nyújtott támogatásokról szervezetek szemináriumot az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) szakemberei.</p>

Sokszor nem is a tartalommal van baj az EU-s pályázatokban az elbírálást végző szakemberek szerint, hanem alaki hibákat követnek el a projekt írói. „A POR programon belül dolgozó kollégák néha komoly nyomozói munkát végeznek annak érdekében, hogy a kis hibával rendelkező pályázatokat valahogy meg tudják menteni” - hangsúlyozta Andreea Atanasiu, az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség kommunikációs szakembere, aki pénteken mikrovállalkozások tulajdonosait figyelmeztette az ADR-hez benyújtott pályázatokban található leggyakoribb hibák elkerülésére. Elmondta, hogy legtöbbször banális hibák miatt úszik el egy amúgy jó, és fejlesztésre érdemes cég pályázata.
Szándékos félrevezetés
Ezek a hibák véletlenül vagy a felkészültség hiánya miatt jelennek meg a pályázatokban, de sokszor tapasztalják azt is, hogy a vállalkozás szándékosan hamisítja meg az adatokat annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel induljon a projektje. Ezt a fajta „kozmetikázást” nem kedvelik az unióban, de mégis előfordul olyan eset, amikor még megengedett: a projekt pontszámában a leggyengébb láncszem a gazdasági potenciál szokott lenni, s ha ez alacsony, akkor vannak olyan pontok, ahol a megfelelő „tupírozás” átsegíti a pályázatot a kérdéses ponthatáron.
Alaki követelmények
Aki adott már le EU-s pályázatot, tudja, hogy nehézkes az elbírálása, de ennél is bosszantóbbak lehetnek azok a kötött formák, amelyek a táblázatokra és a számjegyekre vonatkoznak. A szakemberek szerint ezek miatt felesleges bosszankodni, hiszen éppen úgy az előírás részei, mint az, hogy mikrovállalkozásnak csak az a cég számít, amely teljesíti a három alapkövetelmény mindegyikét. A formai követelmények azonban még nem számítanak azonnali kizárást magukkal hozó követelménynek, szemben azzal, ha a pályázó cég a pénzügyi helyzetével kapcsolatos anyagokról feledkezik meg vagy állít bennük valótlanságot. Andreea Atanasiu szerint gyakran előfordul, hogy úgymond hibásan számolják ki a cég összeszközét (activ total), s így az tulajdonképpen már nem is számít mikrovállalkozásnak (más esetekben kis- és középvállalkozásnak). Sok esetben a vissza nem térítendő támogatás egyik feltételéül szabott, a pályázat teljes összegének 30 százalékának meglétét igazoló dokumentumon úszik el a fejlesztés, de akadt olyan példa is, amikor egész egyszerűen rosszul számolták ki a 30 százalékot, és nem adta a széle a hosszát. Ugyanilyen banális hibának számít, hogy olyan  CAEN-kód szerepel a pályázatban, amelyre a kiírásban nem utalnak, tehát nem esik bele a vissza nem térítendő támogatások csomagjába.
„Figyelni kell arra, hogy a pályázatot csak az írhatja alá, aki a cég hivatalos megbízottja, és aláírási joga van. Érdemes azonban ilyenkor is újra ellenőrizni az adatokat, mert ha nem egyezik a későbbi ellenőrzésnél a személyi igazolványban szereplő adatokkal, akkor komoly gondba kerül a projekt” - figyelmeztette a pénteki előadáson megjelent több mint 30 vállalkozót az ADR szakembere. A jelenlévők konkrét kérdésekkel is elhalmozták az előadókat, akik a pályázati útmutató alapján személyre szabottan is ellátták tanáccsal őket. Kiemelték azonban annak fontosságát, hogy csak és kizárólag mikrovállalkzásoknak szól ez a lehetőség, így nem árt ellenőrizni, hogy a cég nem-e áll partnerségben valamely kis- és középvállalkozással, mert ez esetben már nem számít majd bele a mikro kategóriába.
Legyen fax
Végezetül egy fontos dologra hívta fel a jelenlévők figyelmét Andreea Atanasiu: minden esetben meg kell adni a cég pontos címét, hiszen az ellenőrzéskor azt a helyet keresik fel, ahol az adott cég által jelzett tevékenység folyik, és mindössze a város megadása nem bizonyul elegendőnek. Ezen kívül pedig kérnek mindenkit, hogy olyan faxszámot adjanak meg, amely túlvégén működőképes készülék van, hiszen ezen keresztül kérnek apróbb kiegészítéseket. „Ez a pályázó érdekében van, hiszen ez is hivatalos útja az adatok lekérésének, és ha időben megkapjuk a választ, akkor nem kell kizárni a céget” - indokolta kérésüket az ADR kommunikációs szakembere.
Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR-NV) kimondottan mikrovállalkozások számára tartott interaktív előadásán hangzottak el a leggyakoribb hibák.  A regionális és helyi üzleti szféra megerősítését célzó Regionális Operatív Program (POR) keretén belül ezúttal a mikrovállalkozások kerültek fókuszba. S ugyan pályázni  már tavaly november óta lehet, az ADR jelen lévő szakemberei szerint ha sokkoló is az, hogy már a rendelkezésre álló keretösszeg 82 százaléka elkelt, még mindig van lehetőség arra, hogy nyertes pályázatok legyenek Szatmár megyéből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!