ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 13:11

Zöld menedzsment tanfolyamot szerveznek

<p>Nagyvárad - A Bihar Megyei Fenntartható Fejlődésért és Védett Területekért Központ (CAPDD) együttműködve az ARIN Egyesülettel a hétvégén zöld menedzsment tanfolyamot szervez vidéki fiatalok számára.</p>

A Bihar Megyei Fenntartható Fejlődésért és Védett Területekért Központ együttműködve az ARIN Egyesülettel a hétvégén úgynevezett zöld menedzsment tanfolyamot szervez vidéki fiatalok számára egy Biharrósa melletti tanyán. A részletekről Codruţa Nedelcu, az egyesület ügyvezető elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit. Kifejtette: az ingyenes szeminárimot a 4 ezer euró önrésszel kiegészített 15 ezer euró összköltségvetésű "Az öko-munkahelytől az öko-vállalkozásig" elnevezésű projekt keretében rendezik, melyet Izland, Lichenstein és Norvégia kormánya támogat az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusán keresztül. A cél, hogy a tizenöt résztvevőt megtanítsák arra, hogy miként tudnak úgy üzleti- és marketing terveket készíteni, hogy ezek gyakorlatba ültetésével ne károsítsák a környezetüket, és ugyanakkor hozzájáruljanak az idegenforgalom növekedéséhez, valamint a fenntartható fejlődéshez.

Területkezelő konzorcíum

Viorel Lascu menedzser arról számolt be, hogy az általa képviselt központ szerződést kötött a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztériummal, melynek értelmében 5 évig a CAPDD gondozhatja a Sebes-Körös völgyében fekvő és a Király-erdő hegység vidékén elterülő, több mint 38 ezer hektáros, a Natura 2000 európai hálózat részét képező természetvédelmi területet. Úttörő vállalkozásként, Romániában elsőként, francia és olasz mintára egy területkezelő konzorcíumot alapítottak, melynek a központon kivül tagja még a BiharMegyei Tanács és a kistérségben található tizennyolc önkormányzat is. A faluturizmus és a márkanevek népszerűsítésével arra szeretnék felhívni a figyelmet: úgy is lehet óvni a környezetet, őrizni a hagyományokat és támogatni a helyi lakosokat, hogy utóbbiak bevonásával és aktív közreműködésével lehetőséget biztosítanak a turistáknak arra, hogy közvetlen közelről csodálhassák meg a természet szépségeit és éljék át a táj jellegzetességei nyújtotta élményt. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!