ERDON Helyi hírek

2010.03.30. 08:49

Vásároljunk elővigyázatosan!

<p>Nagyvárad - A közelgő húsvétra való tekintettel az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság fokozott ellenőrzéseket folytat a szezonális termékek forgalmazására vonatkozóan.</p>

Az elmúlt napokban az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság ellenőrzéseket végzett, melynek célpontja elsősorban a húsvéti ünnepeket megelőző időszak jellegzetes termékei voltak. 26-án, pénteken Nagyváradon, Belényesben, Élesden, Szalontán és Margittán összesen 44 kereskedelmi egységet ellenőriztek, és 30 szabálysértést regisztráltak. 11 esetben csak figyelmeztettek, 19 esetben pedig büntettek is (20 ezer 600 lej összértékben). 200 lej értékben koboztak el élelmiszert, továbbá egy esetben felfüggesztették az ellenőrzött gazdasági egység működési engedélyét. A nagyszámú kihágás miatt folytatják ellenőrzéseiket nagyhéten is. Ugyanakkor felhívják a lakosság figyelmét, hogyha valamilyen szabálysértést tapasztalnak, azonnali hatállyal értesítsék az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságot a következő telefonszámon: 0259/266–141.

Vágóhidak

Ha tojásokat vásárolnak, győződjenek meg arról, hogy nem járt le a szavatossági ideje, szerepel-e a csomagoláson a csomagolóközpont címkéje és a tojás kategóriája. Csak az erre kiszabott csarnokokban vásároljanak tejtermékeket, ugyanis a kistermelők csak itt árusíthatnak a megfelelő engedélyek birtokában. A bárányhúsokat csak állatorvosi pecséttel szabad forgalmazni, a származási hely feltüntetésével. Az üzletekben értékesített hús csak valamelyik engedélyezett vágóhelyről származhat. Bihar megyében három megbízott kezelő foglalkozhat bárányvágással: az Őssi piachoz tartozó RAPAS, a belényesi piackezelő, valamint egy biharfélegyházi (újtelepi) vágóhíd. A juh- és kecskeféléket tenyésztőket emlékeztetik, hogy a füljegyekkel ellátott állatokat először egy Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság által elismert állatorvos kell ellenőrizze.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!