ERDON Helyi hírek

2010.03.24. 12:37

Tűz ütött ki a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában

<p>Szatmárnémeti - Száznál több&#160;belügyminisztériumi munkatárs és gyermek vett részt <strong>Szatmárnémeti</strong>ben a <strong>Szakszervezetek Művelődési Házá</strong>ban kirobbant <strong>tűzeset </strong>szimulálásán.</p>

A tűzoltóság által kidolgozott terv alapján a művelődési házban megrendezett esemény során tűz ütött ki, melyet füstbombákkal szimuláltak a tűzoltók, és a gyermekek alkotta közönség 15 tagja bennrekedt az épületben. A gyermekek kimentését a tűzoltók, rohammentők (SMURD), mentősök és a Vöröskereszt önkéntesei oldották meg. A füstbomba robbanását követően a 112-es sürgősségi telefonszámon jelentették be a tűzesetet. Rövid időn belül a helyszínre érkezett 2 tűzoltóautó, 2 SMURD mentőautó és egy mentőautó. A tűzoltók az épületbe hatolva kimentették a tizenöt áldozatot, akiket az épület bejáratánál a vettek át a mentősök.

A tűzoltók a mentés során védőmaszkot viseltek, hogy a füstmérgezést elkerüljék, ugyanakkor az épületből kihozott áldozatok elsősegélynyújtásánál biztosították a terepet. Az áldozatok törési és égési sérüléseket szenvedtek, majd miután a helyszínen levő mentősorvos besorolta sérülésük típusát a sürgősségre szállították az áldozatokat, a sérülés súlyosságának függvényében. A tegnapi akció során azt is eljátszották, hogy a túlságosan nagy víznyomás következtében megrepedtek a vízvezetékcsövek, így a Közigazgatási Palota alagsorát ellepte a víz, és az ott található archívum kimenekítését el kellett végezni az életmentő akcióval párhuzamosan. Közben a művelődési házban a tűz kiterjedt a tetőtérre, így szükségessé vált az emelődarus tűzoltóautó beavatkozása. A katasztrófaelhárítási gyakorlat látványos volt, az iskolás gyermekek élvezetére, akik megtapsolták a tűzoltókat az akció végeztével. Iulian Burz ezredes elmondta, hogy a tegnap szimulált tűzesethez hasolnlóan nagy tűzvész az elmúlt húsz esztendőben nem volt Szatmárnémetiben, pont emiatt vált szükségessé a mostani gyakorlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!