ERDON Helyi hírek

2010.03.02. 13:55

Öt év a váradi vár megújulásáig

<p>Építőtelep lesz a váradi vár a következő években folyamatosan, mégis nyitva marad a látogatók számára. A vonatkozó felújítási munkálatok áprilisban kezdődnek, márciusban előkészülnek.</p>

Átvette ma a kivitelező a váradi vár azon területeit, amelyet a következő években fel fog újítani. Az átvételre a sajtó jelenlétében került sor a műemlék épületegyüttes területén, s az újságírók a kivitelező, valamint az önkormányzat képviselőivel együtt meg is tekintették a felújítandó épületek egy részét.

A konkrétumok

A váradi vár szóban forgó részének felújítása áprilisban kezdődik, addig az előkészületek zajlanak, kialakítják az építőtelepet. A munkálatokat a Guba Jenő vállalkozó vezette szalárdi Constructorul kft. végzi két magyarországi partnercégével, a Korintosszal és a Lodzával együtt. A projekt összértéke megközelítőleg 25 millió lej, s ennek nagy részét uniós támogatásból teremtette elő az önkormányzat. Mint arról beszámoltunk, a vár turistalátványossággá alakítására, azaz lényegében részleges felújítására ugyanis pályázatot nyertek. A  helyszínbejárás alkalmával Biró Rozália alpolgármester elmondta: „A következő években a vár területén építőtelep lesz. Ennek ellenére nyitva tartjuk a látogatók előtt. Nehéz munka volt a jelen fázisig is eljutni, amikor végre megkezdődhet a konkrét munka, s további kemény erőfeszítést igényel, hogy a terveknek megfelelően dolgozzanak a kivitelezők, hiszen különben akár elveszíthetnénk a projektre adott összegeket is”. A tervek szerint a munkálatok 2015 júliusára fejeződnek be. Ekkorra a vár jónéhány épülettömbjét felújítják kívül-belül. A rehabilitációt a G, a H és a K tömbökkel kezdik. Pafka Ernő műépítész elmondta: a területen kialakítanak majd múzeumokat, látványpékséget, az úgynevezett kézművesmesterek sétányát, de tervben van például egy étterem, lapidárium és könyvtár létrehozatala is. A projekt által megcélzott épületeket kívül-belül felújítják, és új burkolatú sétányokat is létrehoznak. A munkálatok teljes öt éve alatt nyitva lesz a turisták előtt a vár jelentős része, sőt szervezett formában az épp zajló felújításokat is megtekinthetik majd. Mint ismeretes, az önkormányzat célja, hogy időközben létrehoz egy gyalogos-turistaútvonalat a történelmi városközponton át, amelynek végállomása a vár.

Az uniós pénzekből finanszírozott projekt egyik kikötése, hogy amikor elkészülnek a most induló felújítások, onnantól öt évig nem folytatható kifejezetten profitorientált tevékenység a létesítményben. Az alpolgármester elmondta: a fenntartási költségek viszont akkor is óriásiak lesznek, ezért áthidaló megoldást eszeltek ki. Pénzt ugyanis nem kérhetnek a vár egyes létesítményeinek látogatásáért, éppen ezért belépődíjat fognak majd inkább szedni a területre való belépésért a főkapuknál. Ennek a mértéke attól függ majd, hogy az érkező hány létesítményt akar felkeresni odabent, s a díjban benne foglaltatik majd a borkóstolás, kenyérkóstolás ára is.

Mi lesz a királlyal?

Mint ismeretes, a váradi vár területén van eltemetve az európai hírű Luxemburgi Zsigmond volt uralkodó is. Többen többször felvetették már, hogy sírhelyének megtalálása és a leletek esetleges kiállítása különös turisztikai vonzerőt generálhatna. A most kezdődő felújítási munkálatok során folyamatosan végeznek majd ásatásokat is a vár különböző részein, s ennek kapcsán rákérdeztünk, hogy keresik-e majd egyúttal célzottan is Luxemburgi Zsigmond nyughelyét. Mint kiderült, ilyen célzott keresésre most sem fog sor kerülni, mert a projekt felelősei szerint ez rengeteg pluszmunkával járna, tekintve, hogy nem lehet tudni, pontosan hol van a sír. Hozzátették azonban: ennek dacára nem tartják teljesen kizártnak, hogy az uralkodó földi maradványai is előkerülhetnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!