ERDON Helyi hírek

2010.03.05. 12:34

Szebbé tennék a Körös-partot

<p>Nagyvárad - Pásztor Sándort két hete nevezték ki a Körösök Vízügyi Igazgatóság (DAC) vezetőjévé. Péntek délelőtt az intézmény székhelyén sajtótájékoztatót tartott, melyen közeljövőbeli terveiről is beszámolt.</p>

A Körösök Vízügyi Igazgatóság fennhatósága alá tartozik teljes mértékben Bihar megye, részben pedig Arad, Fehér, Hunyad, Kolozs, Szilágy és Szatmár megyék. Az általa vezetett intézmény közeljövőbeli terveiről szólva Pásztor Sándor igazgató elmondta: megpróbálnak néhány, a közvetlen környezetet érintő projekteket gyakorlatba ültetni Nagyváradon. Első lépésként rendbe tennék ökológiai szempontból a megyeszékhely és a határ közötti részt. Körülbelül másfél-két hónapon belül elkezdenek dolgozni azon a környéken, ahol a Sebes Körösnek a várad-rogériuszi gátja található. Ki szeretnének alakítani egy kb. 1 kilométeres zöld szakaszt, mely reményeik szerint úgy nézne ki, mint jelenleg a strand melletti rész. Elhordják az ott lévő betondarabokat és törmelékeket, és rendbe teszik a töltést. Egy másik elképzelés szerint a Körösnek a rogériuszi és a Decebal-híd közötti szakaszát is szebbé varázsolnák. Tárgyalnak az önkormányzattal arról, hogy két éven belül a parton végig zöldövezeteket alakítsanak ki, a közvilágítást levigyék a töltésig, és kerékpárosoknak is legyen út.

Az idén ugyanakkor kicsit másképp szeretnék megünnepelni a Víz Világnapját (március 22.). Felhagynak azzal a szokással, hogy "ünnepélyesen kivonulunk a Körös-partra, és megállapítjuk, hogy milyen tiszta víz". Ehelyett két helyszínre összpontosítanak: kiszállnak a biharpüspöki Kis Köröshöz (ebbe bevonnák a helyi óvoda és iskola, valamint a civil szervezetek képviselőit is), valamint a várad-szőlősi Adona-patakhoz, melyet egyesek szemétlerakatnak használnak. A távoli tervek közt szerepel ugyanis mindkét vízfolyásnak a becsövezése, a helyhatósággal együttműködve.

 

Kommunikációs rendszer

 

Pásztor Sándor arról is beszámolt, hogy csütörtökön Borbély László környezetvédelmi miniszterrel is tárgyalt, mely megbeszélésen többek közt pályázási lehetőségekről, különböző projektekről esett szó. Az újságíróknak az igazgató azt a korszerű információs hálózatot is bemutatta, mely úttörőnek számít Romániában, és egy közös román-magyar pályázat eredményeképpen léphetett működésbe, néhány nappal ezelőtt. "Minden létező környezeti, vízügyi, légköri, helyzeti információ beérkezik hozzánk, az egész országból, és természetesen kiemelten a fennhatóságunk alá tartozó térségből. A mérőállomásokról érkező adatok nagy része aztán automatikusan továbbítódik a magyarországi Tiszántúli Környezeti és Vízügyi Igazgatósághoz (TIKÖVíZIG)"- magyarázta. Hozzátette: a nyelvi problémák sem okozhatnak gondot, mert egy magyar-román-angol szakszótár segíti a hatékony kommunikációt. A rendszer éjjel-nappal működik, és a Sürgösségi Helyezetek Felügyelőségével is kapcsolatban állnak. Igy ha valamilyen vízügyi gond merül fel, a riasztást azonnal a katasztrófavédelmi hatóság is megkapja.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!